Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Paris’teki Normandiya Zirvesi’nin sonuçlarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı makamı Paris’te “Normandiya Zirvesi” tebliği metnini yayınladı.

9 Aralık 2019’da Normandiya formatında yapılan Paris Zirvesi’nin mutabık kalınan sonuçları:

Fransa Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Federal Almanya Cumhuriyeti Şansölyesi, Rusya Federasyonu Başkanı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı bugün Paris’te bir araya geldi.

Minsk anlaşmaları (5 Eylül 2014 tarihli Minsk Protokolü, 19 Eylül 2014 tarihli Minsk Memorandumu ve 12 Şubat 2015 tarihli Minsk önlemleri seti), üye devletlerin tam anlamıyla uygulanmasını taahhüt eden Normandiya formatı temelindeki çalışmalarına devam etmektedir.

İstikrarlı ve güvenli bir Avrupa için Ukrayna’daki çatışmanın çözümünün AGİT prensiplerine dayalı olarak çözülmesinin önemi vurgulanmaktadır.

Bu temelde, aşağıdaki kararlar alınmıştır:

1. Çatışma bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmak için acil önlemler:

Taraflar, ateşkesin 2019 sonuna kadar sürdürülmesi için gerekli tüm önlemlerin alınması ile desteklenen ateşkesin tam ve kapsamlı bir şekilde uygulanmasına kararlıdır.

3 Mart 2016 tarihli Üçlü Temas Grubu aksiyon kararına dayanarak güncellenmiş mayın temizleme planının geliştirilmesini ve uygulanmasını desteklemek üzere ateşkes şartlarına uyacaklardır.

Üçlü Temas Grubu çerçevesinde, 2020 yılının Mart ayı sonuna kadar güçlerin ve birliklerin üç sektöre ayrılmasını amaçlayan anlaşmayı destekleyecekler.

Üçlü Temas Grubunu, herkese hizmet için kurulmuş prensibine dayalı Kızıl Haç Uluslararası Komitesi de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların gözetiminde, yıl sonuna kadar çatışmalarda tutuklanmış kişilerin tamamının serbest bırakılmasını ve karşılıklı değişimini tüm alıkonulan kişiler için tam ve koşulsuz olarak kabul edecekler.

Üçlü Temas Grubu çerçevesinde, öncelikle insani kriterlere dayanarak sınır çizgisi boyunca yeni kontrol noktalarının oluşturulmasını anlaşmayı takip eden 30 gün içinde destekleyeceklerdir.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nün Özel İzleme Misyonunun, yetkilerini (21 Mart 2014 tarihli) tam olarak kullanabilmeleri ve görevlerini tam olarak yerine getirmek için Ukrayna genelinde güvenli ve güvenilir erişime sahip olmaları sağlanacaktır.

2.Minsk Anlaşmalarının politik hükümlerini uygulamaya yönelik önlemler:

Taraflar, 2015 yılı Minsk Anlaşmasını Uygulama Önlemlerinde Belirlendiği üzere Normandiya formatı (H4) ve Üçlü Temas Grubu dahilinde, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin belirli bölgelerinin özel statüsü hakkındaki yasanın yürürlüğe girmesini desteklemektedir.

H4 ve Üçlü Temas Grubu tarafından kabul edilen versiyona göre “Steinmeier formülünü” Ukrayna’nın kendi mevzuatına dahil etmesinin gerekli olduğunu düşünüyorlar

3.Diğer adımlar:

Dışişleri bakanlarından ve siyasi danışmanlarından, ulaşılan anlaşmaların uygulanmasını sağlamalarını ve yerel seçimlerin organizasyonu da dahil olmak üzere siyasi şartlar, koşullar ve güvenlikle ilgili olarak dört ay boyunca bu formatta başka bir toplantı yapmayı kabul ettiler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com