Ukrayna Cumhurbaşkanı birinci yardımcısına suikast girişimi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

22 Eylül Çarşamba günü saat 10.00’da, Lesniki (Kiev bölgesi) yakınlarında, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın birinci yardımcısı Sergey Şefir’in arabasına ateş açıldı ve şoförü yaralandı.

Sergey Şerif’e düzenlenen silahlı saldırıda 12 kurşunun araca isabet ettiği bildirildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, birinci yardımcısı Sergey Şefir‘e yönelik suikast girişiminin arkasında henüz kimin olduğunu bilmediğini, ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 76. oturumunda yaptığı konuşmanın hemen ardından Kiev’e döndüğünü söyledi.

Zelenskiy, suikast girişimi hemen sonrasında New York’ta yaptığı açıklamada “BM Genel Kurulu’nda konuştuktan hemen sonra başkente dönüyorum. Açıkçası bunun arkasında kim var bilmiyorum. Şimdilik. Ne tür güçler var, belki iç veya dış. Ama bu, arkadaşımın arabasına ormandan ateş açarak bana selam göndermek isteyenlerin bir zayıflığıdır. Cevabımız sert olacak.” dedi.

Ayrıca Şefir’e suikast girişiminin tüm başkanlık ekibinin gücünü etkilemediğini de sözlerine ekleyerek “Bu, ekibimizin gücünü etkilemiyor. Bu, benim ve ekibimin değişim için, ekonomimiz için, suçlulara karşı, büyük ve etkili finansal gruplara karşı mücadele için seçtiğimiz yolu etkilemiyor. Tam tersine. Çünkü bu yetki bizlere, Ukrayna halkı tarafından bunlarla mücadele için verildi.” dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko‘nun danışmanı Facebook’ta, saldırının ormandan otomatik silahlarla yapıldığını söyledi.

Başkanlık Ofisi başkanının danışmanı Mikhail Podolyak, ajansa yaptığı bir yorumda, Şefir’in arabasına yapılan silahlı saldırının, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin oligarkların sosyal süreçler üzerindeki etkisini azaltmak için yürüttüğü aktif politikasına karşı koymak için agresif bir kampanya ile ilişkili olduğunu söyledi.

Dijital Dönüşüm Bakanlığı Ukrayna nüfus sayımı hazırlıklarının detaylarını açıkladı

Başsavcı İrina Venediktova, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ilk yardımcısı Sergey Şerif’in canına kastetme girişimi üzerine Çarşamba sabahı kolluk kuvvetlerinin iki veya daha fazla kişiyi öldürmeye teşebbüsten cezai takibat başlattığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ilk yardımcısının arabasına ateş eden kişilere karşı özel bir polis operasyonu sürmektedir.

Konu ile bilgisi olan herkesin 102’de polise haber vermesi istendi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com