Ukrayna COVID aşı sertifikaları 20 Ağustos’tan itibaren AB’ye seyahat için geçerli olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna tarafından verilen COVID aşı sertifikaları 20 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde kabul edilecektir.

Avrupa Komisyonu basın servisinin bildirdiğine göre, ilgili karar Perşembe günü Avrupa Komisyonu tarafından alındı. Kuzey Makedonya ve Türkiye için de denklik konusunda benzer kararlar alındı.

Basında, “Bunun anlamı, bu ülkelerin AB sistemine bağlanacağı ve Kuzey Makedonya, Türkiye ve Ukrayna tarafından verilen COVID sertifikalarının yarından itibaren AB dijital COVID sertifikalarıyla aynı koşullarda AB’de kabul edileceği anlamına geliyor” denildi.

Covid-19 aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olan Ukrayna vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden itibaren, 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

Geçerli sertifikaya sahip AB vatandaşları da, alınan karara göre aynı şekilde Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’ya gidebilecekler.

Avrupa Komisyonu, “Böylece AB dijital COVID sertifikasına katılımları ile AB’ye ve AB’den güvenli seyahate katkıda bulunacaktır.” dedi.

Bu bağlamda, Avrupa Adalet Komiseri Didier Reynders, “AB dijital COVID sertifikasına dayalı sistemi uygulayan ülkelerin listesinin istikrarlı bir şekilde arttığını ve uluslararası standartlar belirlediğimizi görmekten memnuniyet duyuyorum. Bu, birliğimizde dışında da güvenli seyahati kolaylaştırmaya yardımcı olacak.” dedi.

Buna karşılık, Avrupa Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Vargeyi, pandemi ile mücadelede “ortaklarımız ortak bir güvenli açılışın (seyahat için) ayrılmaz bir parçası” dedi. Ukrayna, Kuzey Makedonya ve Türkiye’yi dijital COVID sertifika sistemimize davet ediyor ve yakın gelecekte daha fazla komşumuzun bize katılacağını umuyorum.” dedi.

2021’de Ukrayna’nın nüfusu 205 bin kişi azalarak 41 milyon 383 bine geriledi

Kararlar 20 Ağustos 2021’de yürürlüğe girecek ve online olarak sunulacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com