Ukrayna, COVID-19 testlerinde dünyada 112. Türkiye 65. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, bir milyon kişi başına yapılan koronavirüs testi sayısı açısından dünyada 112. sırada yer alıyor.

koronavirüs vakası

Worldometers (https://www.worldometers.info/coronavirus/) web sitesine göre Ukrayna, bugün itibariyle milyon kişi başına 33,233 PCR testi gerçekleştirdi. Türkiye ise milyon kişi başına 77,202 test ile 65. sırada yer almıştır.

Koronavirüs salgınının başlangıcında Ukrayna günde birkaç yüz PCR testi gerçekleştirirken, şu anda ülke haftada yaklaşık 120 bin test yapma aşamasına gelmiştir.

Milyon kişi başına vaka sayısında Ukrayna 2,520 vaka ile 87. sırada yer alırken, Türkiye 3,092 vaka ile 78. sırada yer aldı. Dünya ortalaması ise milyon kişi başına 3,087 vakadır.

Baş sıhhi doktor Viktor Lyaşko, “Test oranımız Japonya, Hindistan, Meksika veya Arjantin’den fazla. Güney Kore’dekinden çok daha az değil. Ancak çoğu gelişmiş ülkede bu rakam çok daha yüksek.” dedi.

Lyaşko, Ukrayna’da testi artırma stratejisinin salgının başlangıcından beri uygulandığını, ancak bazı engellerden dolayı bunu yapmanın hemen mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Özellikle, DSÖ’nün öncelikle karmaşık epidemiyolojik durumları olan ülkelere aktardığı test sistemlerinin dağılımı nedeniyle Ukrayna’da artış daha geç gerçekleşti. Artık ülkede PCR test sistemi sıkıntısı yok.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com