Ukrayna çöle mi dönüşecek? Uzmanlar küresel ısınmanın etkilerini tartışıyor.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzman, küresel ısınmanın nelere yol açabileceğini anlattı.

Rbc’nın haberine göre, Yapılan açıklamaya göre Güney Ukrayna’daki iklim değişikliğinin telafisi mümkün olmayan sonuçları olabilir.Çöllerin ve yarı çöllerin görünme ihtimali göz ardı edilmez. Odessa bölgesinin güneyinde, İzmail şehrinde, geçen yıl yaşanan rekor kuraklıktan beri durum değişmedi ve 2020’de de beklenildiği kadar yağmur olmadı.

Harkov Hidrometeoroloji Merkezi coğrafi bilimlerden hava tahmin uzmanı Igor Kibalçiç bu nedenle Odessa, Nikolaev ve Herson bölgelerinin risk altında bulunduğunu belirterek “Kış bitkileri ölmeye başlıyor. Çiftçiler panik içinde. Çünkü ana siklonlar daha kuzey enlemlerden geçiyorlar. Ve sürekli bir antisiklon prevalansı ve yağış eksikliği var.” diye ekledi.

Yıllık sıcaklık ortalamasının normalin iki derece üzerine çıktığını belirten uzman benzer bir sıcaklığın 20. yüzyılın ortalarında Herson veya Ujgorod’un karakteristiği olduğunu belirtti.

Kibalçiç , küresel ısınmanın dünyanın Avrasya kısmında çok yoğun olduğunu da sözlerine ekledi. Daha kuzeydeki enlemlerde, bu süreç daha iyi gözlemlenirken özellikle ekvator bölgesi ve tropikal bölgelerin iklim değişikliğine fazla duyarlı olmadıkları için o bölgelerde değişimin daha yavaş gerçekleştiğini belirtti.

Çevreciler Ukrayna’nın dehidrasyonla karşılaşabileceğine inanıyorlar. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin Ukrayna’da gıda üretimi ile ilgili ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu yıl kuru toprağın ürünlerin yetiştirilmesini önemli ölçüde etkileyeceğini söylüyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com