Ukrayna cinsiyet eşitliği sıralamasında 15 sıra kaybederek 74. sırada yer aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2021 derecelendirmesine göre Ukrayna 156 ülke arasında 74. sırada yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye ise 3 sıra düşerek 133. sırada yer aldı.

Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2021 raporuna göre Ukrayna’nın hemen arkasında 35 sıra birden kaybeden Polonya geliyor. 2021 yılı sıralamasında 156 ülke bulunurken, Ukrayna, geçen yılki sıralamaya göre 15 sıra kaybederek 74. sırada yer aldı.

İzlanda birinci sırada yer alırken, onu Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda ve İsveç izliyor. Listenin son sıralarında ise Irak, Yemen ve Afganistan bulunmaktadır.

COVID-19 salgınının etkisi hissedilmeye devam ederken, küresel cinsiyet eşitliğinin gerçekleşme süresinin 99.5 yıldan 135.6 yıla genişlediği raporda belirtildi.

Aralık 2019’da sunulan bir önceki cinsiyet eşitliği sıralamasında Ukrayna 163 ülke arasında 59. sırada yer almıştı.

Sıralama, “Ekonomik katılım ve fırsatlar“, “Eğitimde uygulama“, “Sağlık ve geçim kaynakları” ve “Siyasette güçlendirme” verileri temelinde dört kategoride oluşturuldu:

Ukrayna, “Eğitimde Uygulama” kategorisinde 27. sırada yer alırken, “Siyasette güçlendirme” kategorisinde 103. sırada, “Sağlık ve Geçim Kaynakları” kategorisinde 41. sırada, “Ekonomik katılım ve fırsatlar” kategorisinde ise 44. sırada yer almaktadır.

Araştırmacılar, dünya ülkelerinin eşitlik yolunda ortalama olarak % 68’i aştığını buldu. Mevcut hızda, dünyanın neredeyse 136 yıl içinde cinsiyet uçurumunu kapatacağına inanıyorlar.

En büyük eşitsizlikler “Siyasi güçlendirme” kategorisinde bulunur. Çalışmada temsil edilen 156 ülkede, kadınlar yaklaşık 35.500 sandalyenin % 26.1’ine ve 3.400’den fazla bakanlık koltuğunun % 22.6’sına sahipler. 81 ülkede ise bir kadın hiçbir zaman devlet başkanı olmadı.

Pereyaslav-Khmelnitsky Eyalet Pedagoji Üniversitesi profesörü Tamara Govorun “Toplumsal cinsiyet pedagojisi uzun zamandır, birçok keskin okların, hatta dinsel olanların bile salıverildiği ve hedeflendiği bir yaşam alanı haline geldi. “Daha zayıf” cinsiyetin “güçlü”, demokratik olana tabi kılınması, bireye saygı duymayı hedeflemesi, empoze edilen basmakalıp beklentilere rağmen kendi irade ifadesi, sadece her yaştaki bir birey için değil, aynı zamanda bir bütün olarak devlet için.” diye belirtmektedir. .

Ukrayna’da eğitim kurumlarının hala ataerkil kişilik gelişimi senaryosuna doğru yöneldiği vurgulandı.

Bakanlar Kurulu, Ukrayna hükümetinin uluslararası bir girişime katılımına ilişkin, Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Kurumu’na gönderilen bir taslak mektubu onayladı.

Bakanlar Kurulu basın servisi, Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina’nın bu belgeyi imzalamaya yetkili olduğunu söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com