Ukrayna çifte vatandaşlıkla ilgili dengeli bir çözüm arıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, çifte vatandaşlık konusunun Ukrayna’da tartışmaya neden olduğunu, bu nedenle bu konuya dengeli bir çözüm bulmak gerektiğini söyledi.

Pasaport Ukrayna

Bir televizyon programında bu konuda gelen bir soruya Çifte vatandaşlık konusunda. Bu konu tartışmayı gündeme getiriyor, bu fikri destekleyen ve desteklemeyen farklı insanlar var. Ben şahsen dengeli bir çözüm bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 90’lı yılların başından bu yana kabul edilen bir Anayasa var ve anayasa tek bir vatandaşlık kuralını sunmaktadır, bu dönemde durum kökten değişti. Şunu kabul edelim: milyonlarca Ukraynalı çeşitli nedenlerle yurtdışına çıktı. Aynı zamanda, Ukrayna vatandaşı olarak da kalmak istiyorlar, milyonlarca insan Ukrayna’ya en zor zamanlarda yardımcı oldu.” dedi.

Kuleba, aynı zamanda, iki pasaportun varlığının devlet memurları için, milletvekilleri için, özellikle saldırgan devletle kabul edilemez olduğunu; vurgulayarak “Bir durum var, işgal altındaki bölgelerde uluslararası hukuku kasıtlı olarak ihlal eden bir işgalci var; çünkü yaptıkları şey uluslararası hukuk tarafından yasaklanmış. Bu tamamen farklı bir yasal durum.”

Kuleba, bu konuya yaptığı yorumda kişisel görüşünü belirttiğini de sözlerine ekleyerek “Burada Ukrayna devletinin bu konudaki görüşünü sunmuyorum. Dışişleri bakanı olarak değil, bu sorunu gören bir kişi olarak konuşuyorum: Ukrayna’da bunun için dengeli bir çözüm bulmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum, böylece şimdi dünyada dağınık olarak bulunan Ukraynalılar tüm dünyada vatanlarıyla bağlarını koparmama fırsatı bulurlar.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com