Ukrayna Ceviz Üretim Rekoru Kırdı, Dünya Üçüncüsü Oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 2018’de 120 bin tondan fazla ceviz üretildi. Bu hacimle Ukrayna Çin ve ABD’den sonra dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.

Ceviz üretimi bir önceki yıla göre dörtte birden daha fazla artış gösterdi. Bunun nedeni hava koşullarının ceviz üretimi için daha uygun olması ile birlikte ceviz bahçelerinin sayısının artmasıdır.

Uzmanlara göre, bu işe doğru bir yatırım yapıldığında karlılık % 180’e ulaşabiliyor.

Birçok girişimci de ceviz yetiştirmenin çok karlı bir iş olduğunu düşünmektedir. Geçtiğimiz yıl  ceviz bahçeleri 18,3 bin hektarken yaklaşık % 3 artarak 18.9 bin hektara ulaşmış durumda.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’nın Ceviz İhracatı 75 Bin Ton. Türkiye İlk Sırada

Ukrayna Tarım Konfederasyonu analisti Nelya Onishchenko açıklamasında “şimdilik Ukrayna’da endüstriyel ölçekte ekim yapmayan çiftçiler mahsulün sadece % 14’ünü üretirken, özel çiftlikler aslan payını sağlıyor. Üreticiler bu yıl büyük kar elde edemeyecekler. Alım fiyatları geçen yıla göre üçte bir oranında azaldı. Şimdi piyasada bir kilo ceviz 130 Grivnaya satın alınabilmektedir. Üstelik çok az sayıda alıcı var” dedi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com