Ukrayna Büyükelçiliği’nin Holodomor Kurbanlarının Anılmasına Dair Basın Açıklaması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ankara

Ukrayna’da, her sene, Kasımın son cumartesi günü, 1932-1933 yıllar arasında gerçekleşen Holodomor kurbanları anılmaktadır. Bu tarihte Ukrayna ile birlikte tüm dünya, yas etkinliklerin düzenlendiği yerler ya da kendi evlerinde, kurbanlara saygı göstermek amacıyla mum yakmaktadır. Holodomor (Ukraynaca ‘Golod’ – açlık ve ‘Mor’ – eziyet anlamına gelir. Yani Holodomor açlığa uğratmak, açlıkla eziyet etmek anlamını taşır) açlıkla öldürmek anlamına gelen Ukraynaca bir kavramdır. Bu, 1932-1933 yıllar arasında yaşanan ve milyonlarca insanın hayatını alan ulusal felakete verilen isimdir. Sovyet Birliğin lideri olan Stalin önderliğinde Ukraynalıları yok etmeyi, Ukraynalıların Sovyet rejimine karşı koymayı ve Moskova’dan bağımsız olan Ukrayna Cumhuriyeti‘nin kurulmasını tamamen önlemeyi amaçlayan yapay toplu bir açlık yaratılmıştır.

1933 yılında her gün açlıktan 34560 kişi, her saatte 1440 ve her dakikada  24 kişi ölmekteydi. Holodomor nedeniyle ölen kişilerin sayısına dair belirsizlik meselesi günümüzde de güncelliğini korumaktadır. Ne var ki, farklı kaynaklara göre kurbanların sayısı 3-7 milyon kişi arasındadır.

Ukrayna hem ikili hem de çok taraflı devletlerarası ilişkileri sürdürürken tarihsel gerçekliğin saptanması yanında uluslar arası toplumun, Stalin rejimi tarafından kasten katledilen milyonlarca Ukraynalılara, saygı göstermesini teşvik etme doğrultusunda çabalarını sarf etmektedir.

Bu suç için bir sınırlama süresi yoktur. Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay, Peru gibi 16 ülkesinde Holodomor soykırım olarak tanınmıştır.

Anma etkinliği Ukrayna ve diğer ülkelerde gerçekleştirilecektir. Türkiye’de özellikle Ankara, Antalya ve İstanbul’da Ukrayna toplumu ve Elçililiğin temsilcileri katılımıyla yas etkinlikleri düzenlenecektir.

1932-1933 yıllar arasında Ukrayna’da yaşanan Holodomor kurbanlarını anma gününde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılacak etkinlikler.

2 Aralık 2018- Fener Rum Patrikanesi ile birlikte Holodomor kurbanları anısına ayin yapılacaktır.

4 Aralık 2018- AVİM işbirliğinde Türkiye Milli Kütüphane binasında Holodomor ile ilgili bir konferans düzenlenecektir. Konferans önemli bilim adamları, Holodomor’un dünya çapında soykırım olarak kabul edilmesi için çok çaba gösteren Stanislav Kulchytskyi ve Volodymyr Vasylenko, Türkiye’nin bilim ve politoloji temsilcileri, diplomatlar, öğrenciler ve medya katılımıyla gerçekleşecektir. Bahsi geçen etkinlikte Holodomor ile ilgili Türkçeye çevrilen iki kitabın “Ukrayna’da 1932-1933 yıllar arasında Holodomor: Nasıl? Neden?” ve “1932-1933 yılları arasında yaşanmış ve soykırım suçu olarak nitelendirilen Holodomor’u hukukî anlamda değerlendirme metodolojisi” tanıtımı yapılacaktır. Ayrıca, etkinlik çerçevesinde konu ile ilgili sergi açılışı yapılacaktır.

Ukrayna halkının bu faciasına kayıtsız kalmayan herkesi Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna Derneği tarafından düzenlenen bu anma etkinliklerine davet ederiz.

 

#Анкара

Прес-реліз Посольства щодо Дня пам’яті жертв Голодомору

Щороку кожної останньої суботи листопада в Україні вшановують жертв Голодомору 1932-1933 рр. Українці в Україні та світі запалюють свічку пам’яті у місцях проведення жалобних заходів чи у себе вдома – на знак скорботи за мільйонами загублених життів наших співвітчизників.

#Голодомор (від українського «голод» та «мор», тобто «морити голодом») – означає масове вбивство голодом. Це злочин проти людяності, скоєний в 1932-1933 роках тоталітарним радянським режимом на чолі з Сталіним шляхом створення для українців життєвих умов, що вели до фізичного знищення. Така політика проводилася для остаточної ліквідації українського спротиву режиму та намагань побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

У 1933 року кожного дня від голоду помирало 34560 людей, кожну годину – 1440, кожної хвилини – 24 людини. Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Однак за різними даними кількість жертв може становити від 3 до 7 млн. українців.

В рамках своєї діяльності як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях Україна виступає за встановлення історичної правди і вшанування міжнародним співтовариством пам’яті про мільйони українців, котрі були цілеспрямовано знищені сталінським режимом.

Геноцидом Голодомор в Україні визнали вже 16 країн світу: Канада, США, Австралія, Португалія, Ватикан, Естонія, Литва, Латвія, Грузія, Польща, Угорщина, Еквадор, Колумбія, Мексика, Парагвай, Перу.

Цього року відзначаються 85-ті роковини Голодомору 1933-1932 років в Україні. Пам’ятні заходи під гаслом «Ми пам’ятаємо! Ми сильні!» пройдуть по всій Україні та в інших країнах світу. На території Туреччини, зокрема в мм.Анкара, Анталія, Стамбул, Ізмір, Кушадаси, пройдуть жалобні заходи за участі української громади та представників української дипмісії, турецьких та кримськотатарських друзів.

Зокрема, 2 грудня у Стамбулі відбудеться Божественна Літургія та Панахида за жертвами Голодомору, яку проведе Вселенський Патріарх Варфоломій І.

4 грудня в Національній бібліотеці Туреччини в Анкарі пройде організована спільно з Центром євразійських студій (AVIM) конференція, присвячена Голодомору 1932-1933 рр. за участі спеціально запрошених з України професорів світового рівня – Станіслава Кульчицького та Володимира Василенка, які доклали значних зусиль для міжнародного визнання Голодомору злочином геноциду, а також представників наукових та політологічних кіл Туреччини, дипломатів, студентів та ЗМІ. У рамках зазначеного заходу буде представлено дві книги про Голодомор у перекладі турецькою мовою – «Голодомор в Україні 1932-33 рр. Як? Чому?» та «Методологія правової оцінки Голодомору 1932-1933 рр. в Україні як злочину геноциду», а також відкрито тематичну виставку.

Усі небайдужі до цієї трагедії українського народу можуть долучатися до згаданих пам’ятних заходів.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com