Ukrayna, bugün trajik günleri anıyor: 1.5 milyon Ukraynalı tutuklandı, binlercesi öldürüldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, 17 Mayıs Siyasi Baskı Kurbanlarının Anma Günü. Bu gün, Ukrayna tarihinde, komünist ideolojinin zorla uygulanmasından kaynaklanan trajik olaylara adanmıştır.

Ukrayna, bugün trajik günleri anıyor 1.5 milyon Ukraynalı tutuklandı, binlercesi öldürüldü

Bu gün, siyasi baskının kurbanlarının anısına saygı göstermek, halkın dikkatini komünist ideolojinin Ukrayna tarihinde neden olduğu trajik olaylara çekmek için, her yıl Mayıs ayının üçüncü Pazar günü olarak 21 Mayıs 2007 tarihli bir başkanlık kararnamesine göre anılmaktadır.

“Ukrayna’daki siyasi baskı kurbanlarının sayısı hesaplanamıyor … 1920’lerin başından 1980’lerin sonuna kadar, yani Bolşevik-komünist rejimin hükümdarlığı sırasında, Ukrayna’da yaklaşık 1.5 milyon kişi tutuklandı. Çok sayıda kişi vuruldu, geri kalanlar hapishanelere, sürgünlere, (neredeyse 3 milyon Ukraynalı), kamplara, psikiyatri kurumlarına gitmek zorunda kaldı.” denildi.

Terör ve baskı Ukrayna nüfusunun neredeyse tüm kesimlerini etkiledi: bilim adamları, politikacılar, ordu, rahipler, edebiyatçılar, tiyatrocular ve köylüler. Stalinist rejim ve onun adamlarının 1930’larda Ukrayna’da yaptığı kitlesel baskılar, geçmişin, zor ve acı verici bir mirası haline geldi. Örneğin, 1937-1938 yıllarında Ukrayna’da 198,918 kişi hüküm giymiş ve bunların yaklaşık üçte ikisi ölüm cezasına çarptırılmıştır. Geri kalanı hapishanelere ve kamplara gönderildi.

Sovyet hükümeti onlarca yıl boyunca suçlarının izlerini dikkatlice gizledi: KGB’ye ait özel tesisler mezarlık alanlarına inşa edildi, zemin betonla döküldü, arazi buldozerlerle düzleştirildi ve ağaçlar dikildi.

O dönemin trajik sembollerinden biri Kiev Bikovnya’dır.

Bikovnya ormanında, Ukraynalı kitlesel politik baskı kurbanlarının en çok gömüldüğü yerdir. 1930’ların sonu ve 1940’ların başında idam edilen ve işkence görenlerin toplu mezarları burada yapıldı. En kanlılardan biri 19 Mayıs 1938 gecesi Kiev’de gerçekleşti ve NKVD hapishanelerinde 563 kişi vurularak öldürüldü. Bikovnya’nın trajedisi Auschwitz, Buchenwald, Dachau, Babi Yar ve Katin gibi suçlarla aynı seviyede. Bugüne kadar, Stalinist baskıların kurbanları için Bikovnya mezarlıklarında, idam edilen 19 binden fazla vatandaşın isimleri belirlendi.

Geleneksel olarak, “Siyasi Baskı Kurbanlarının Anma Günü”nde, hatıra yerlerine çiçek konur ve yas tutulur.

Zelenskiy Bikonvya’yı ziyaret ederek anma etkinliklerine katıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de, Bikovnya Mezarlığı Ulusal Tarih ve Anıtını ziyaret edere Siyasi Baskı Kurbanlarını Anma Günü’ndeki etkinliklere katıldı.

Buna ek olarak Polonya mezarlarının anıtına da çiçek koydu.

Zelenskiy “Suçların muazzam ölçeği ve insanlık dışı doğası şok edici. Hem normal insan hakları yasalarına hem de medeni dünyanın sosyal düzenine kesinlikle yabancı. Totaliter sistem hiç tereddüt etmeksizin insan hayatını ve kaderlerini yok etti.” dedi.

Vladimir Zelenskiy, modern ve gelecek nesillerin bu tür suçların tekrarlanmasını önlemek için her şeyi yapması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Bağımsız bir demokratik Ukrayna’da vatandaşların yaşamı ve sağlığı her zaman koşulsuz önceliğim olacak.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andrey Yermak da anma etkinliklerine katıldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com