Ukrayna bugün Ivan Kupala’yı kutluyor (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Doğu Ortodoks Hıristiyanları tarafından geleneksel olarak kutlanan gündönümü festivalidir. Miladi takvime göre 7 Temmuz’da kutlanan Ivan Kupala, Slavların hristiyanlaşması sonrasında Vaftizci Yahya ile ilişkilendirilmiştir. Vaftizci Yahya, Mesih’i Ürdün nehrinde vaftiz eden kişidir.

Ivan Kupala festivali, Ukraynalıların Hristiyanlık öncesi pagan inançlarıyla içiçe geçmiştir. Hristiyanlık öncesinden gelen Ivan Kupala’nın gelenekleri bugüne kadar devam etti, ancak zamanla, eski anlamını yitirdi ve daha romantik bir hale büründü.

Ivan Kupala‘da güneşin bir sembolü olarak bir ateşin üzerinden atlamak, suya mumlarla ve eğrelti otlarıyla bezenmiş çelenk koymak adet haline gelmiştir. Özellikle genç kızlar su üzerinde giden çelengin gidişine göre geleceklerine dair tahminlerde bulunmaktadırlar.  Yazın karşılanması için kutlanan bu festivalde bir diğer eski gelenek ise, 7 Temmuz gecesi genç bir kızın suya atılması ve boğulmasıydı. Bu geleneği takiben daha sonraları suya, bunun yerine kuklalar atılmaya başlandı.

Kupala isminin kökeni konusunda çeşitli iddialar bulunmaktadır. Kelimenin kökeni “yıkanmak” anlamına gelen kupati‘den gelmesi mümkündür. Ancak bu isim de festivale daha sonradan eklenen yüzme ritüelleri ile bağlantılı gibidir. Öte yandan Hristiyan kaynakları bunun Vaftizci Yahya’dan geldiğini iddia ederler. Zira İvan Kupala, Vaftizci Yahya adının Slav versiyonudur. Festivalin Vaftizci Yahya ile ilişkilendirilmesi Hristiyanlığa geçiş sonrası olmuştur.

Ortodoks geleneğinde, Vaftizci Yahya’nın rolü ise katoliklikten daha önemlidir. O (Meryem Ana ile birlikte) Mesih’e en yakın olanlardan biridir. Katolik geleneği Vaftizci Yahya’yı öncelikle bir peygamber, Mesih’in gelişinin gerçek bir tanığı ve korkusuz biri olarak algılarken, Ortodokslar bunu reddetmeden, onun içinde ideal bir münzevi, oruç tutan ideal bir keşiş, “meleki düzeyde” bir temsilci olduğunu vurgularlar. Bu nedenle, birçok eski Ortodoks ikonunda, Vaftizci Yahya geniş melek kanatlarıyla tasvir edilmiştir. Bu ikonografilere “Vaftizci Yahya -Çölün bir meleği” adı verildi.

7 Temmuz uzun yıllardır Ukrayna’daki şifalı bitkiler için en iyi hasat zamanı olarak da kabul edilmektedir. Bu dönemde yapılan “Kupalskiy iksiri” yapmak için ise otları güneş doğmadan önce veya çiğ sırasında toplamak gerekiyor.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com