Ukrayna buğdayının fiyatı 200 doları aştı ve artmaya devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yurt içi buğday tüketimi 7-8 milyon ton seviyesinde olan Ukrayna, devredilen miktarları hesaba katarak muhtemelen 20 milyon tonun üzerinde ihracat yapacak.

Buğday-tarlası

Facebook sayfasında açıklama yapan Ukrayna Tarımsal İşletme Kulübü (UCAB) Başkanı Alex Lissitsa Ukrayna buğdayının fiyatının ton başına 200 doları aştığını ve bunun bir sınır olmadığını belirtti. Küresel toplam brüt buğday üretiminin 3 milyon ton artarak 773 milyon tonu bulacağını; 7-8 milyon ton seviyesindeki iç buğday tüketimi ile Ukrayna’nın, devirler hesaba katıldığında 20 milyon tonun üzerinde ihracat yapmasının beklendiğini belirterek “Bu Rusya’daki buğday üretimindeki artıştan kaynaklanıyor. Genelde ülke 83 milyon ton üretecek, yani daha önce beklenenden 5 milyon ton daha fazla. Bu tüm Rusya tarihindeki ikinci rekordur. Rusya’da buğday üretiminin başarısının sebebi nedir? Bu, ülkeye yarar sağlayan iklim değişikliğidir. Ama sadece onlara değil. Hükümet programı kendini hissettiriyor. Bu, yenilenen teknik ekipman, ucuz krediler ve son derece zor koşullarda etkili bir şekilde büyüme yeteneği.” diye yazdı.

Aynı zamanda, lojistiğin Rusya Federasyonu’ndaki tek zayıf nokta olduğunu da ekleyen UCAB başkanı, “Buğdayın Altay’dan ve tayganın güneyinden taşınması kolay bir durum değil. Rusya Federasyonu’nun deniz ihracatı için de dezavantajları var. Burada Ukrayna rekabet avantajına sahip ve bu nedenle dünya pazarlarında buğdaydaki konumunu koruyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com