Ukrayna, bu ay ortaklık anlaşmasının yenilenmesi için AB ile müzakerelere başlamayı bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Çarşamba günkü hükümet toplantısının gündeminde olan 2020 Bakanlar Kurulu taslak planına göre, Ortaklık Anlaşmasının güncellenmesi konusunda Avrupa Birliği ile görüşmelere Eylül ayında başlamayı bekliyor.

Ukrayna Avrupa Birliği

Hükümet Eylül ayı içerisinde anlaşmayı güncellemek için bir taslak konsept ve plan geliştirmeyi planlıyor. Belgeye göre, anlaşmanın güncellenmesi konusunda bölümlerarası diyalog için bu ay bir danışma ve danışma organının oluşturulmasını öngörmektedir.

Taslak plan aynı zamanda Ukrayna ve AB arasındaki tarımsal diyalogda işbirliği alanlarının genişletilmesini de öngörmektedir, bu Kasım ayında AB pazarında Ukrayna üretimi tarım ürünlerinin varlığının genişlemesine yol açmalıdır.

Plana göre, hükümet ayrıca Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na Ukrayna ürünlerini AB pazarında tanıtmak için iş dernekleri ve üreticilerle istişarelerde bulunma talimatı vermeyi planlıyor.

Ekonomi Bakanı Igor Petrashko‘nun Polonya’daki 2020 Ekonomik Forumu sırasında belirttiği gibi, Ukrayna, 2021’de Ortaklık Anlaşması’nın revize edilmesi için bir anlaşma başlatılmasını bekliyor.

Bakanlık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “En önemli öncelik yalnızca ticaretin serbestleştirilmesini daha da derinleştirmek değil, aynı zamanda anlaşmanın bir bütün olarak ekonomik kısmının felsefesidir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com