Ukrayna BM’de, Nazizme karşı Rus taslak kararını neden desteklemedi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, BM Genel Kurul komitesindeki bir toplantı sırasında geleneksel olarak “Nazizmin yüceltilmesiyle mücadele” üzerine bir karar taslağını değerlendirmeye sundu. Ancak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler karşıtı koalisyonun parçası olduğu, ne Ukrayna ne de diğer devletler tarafından desteklenmedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, insanlığın Nazizm üzerindeki zaferine katkıda bulunan ve komünist rejimin 70 yıllık zulmünden kurtulan Ukrayna halkının, totaliter rejimlerin suçlarını sürekli olarak kınadığını kaydetti .

Ukrayna kararı neden desteklemedi?

Öncelikle Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın bu yolla mevcut suçlarına bir örtü oluşturmaya çalıştığını vurguluyor. Özellikle, II.Dünya Savaşı’ndaki zaferi tekeline alarak ve “tek kazanan devlet” imajı üzerine spekülasyon yaparak.

Ayrıca Ukrayna’nın BM’deki temsili, Rusya’nın, II.Dünya Savaşı’ndaki zaferin, totalitarizme son vermediği gerçeği konusunda Rusya’nın sessiz kaldığı konusunda ısrar ediyor.

Tam tersi olarak bu, bireysel Avrupa devletlerinin köleleştirilmesinin ve Sovyetler Birliği’nin totaliter ideolojisinin güçlenmesinin başlangıcıydı.

Diğer bir neden de, her iki devletin (Almanya ve Sovyetler Birliği) komşularına karşı savaşın başlangıcı olan Molotov-Ribentrop Paktı’nın imzalanması gerçeğini mümkün olan her şekilde susturma girişimleridir.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın aynı zamanda sadece komünist rejimin suçlarını kınamadığını, aynı zamanda Rus toplumundaki şovenist ve yabancı düşmanı duyguları beslediğini ve Stalin’in imajını kahramanlaştırdığını vurguluyor.

Sinizmin zirvesi ise, bu yıl, totaliter rejimleri kınadığı varsayılan karar taslağına, Rusya’nın SSCB’nin sembollerinin korunmasına ilişkin bir hüküm eklemesidir.

Taslak çözümü kim henüz desteklemedi?

  • Yalnızca şu anda Kremlin’in saldırgan politikasını hissetmeye devam eden Ukrayna değil, aynı zamanda II.Dünya Savaşı sırasında Hitler karşıtı koalisyonun parçası olan devletler de karşı çıktı.
  • Özellikle, Avrupa devletlerinin çoğu kararın onaylanmasına karşı çıktı. Avrupa Birliği’nin hiçbir üyesi tarafından desteklenmedi.

Ukrayna’nın II.Dünya Savaşı’nın sonuna katkısı nedir?

Sadece İkinci Dünya Savaşı’na katılan tüm devletlerin kayıplarını karşılaştırabilirsiniz. Sovyetler Birliği en büyük zararı gördü ve 27 milyondan fazla insan öldü.

Örneğin bu, savaşı kaybeden Almanya’dan 4 kat daha fazla. Aynı zamanda, SSCB’nin kayıplarının yaklaşık 9 milyonu Ukraynalılardan oluşuyordu. Her beş Ukraynalıdan birisi savaşta öldü.

Bunun iki nedeni var. Her şeyden önce, Sovyet hükümeti Ukraynalıları ve Belarusluları tam anlamıyla “savaş topu” olarak kullandığı gerçeği ortadadır. İkincisi, savaş tamamen Ukrayna’nın topraklarından iki kez geçmiştir. Önce Berlin’den Moskova’ya ve sonra ters yönde.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com