Ukrayna, Belarus’taki seçimlerin özgür olmadığını belirten AB bildirgesini imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 11 Ağustos’ta Avrupa Birliği tarafından yayınlanan “Belarus: AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili AB adına bildirisi” deklarasyonuna katıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Deklarasyon Belarus’ta yapılan seçimlerin hem adil olmadığını hem de özgür olarak yapılmadığını belirtmektedir.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın servisi tarafından yayınlanan mesajda “Ukrayna’nın Belarus’taki duruma ilişkin AB açıklamaları ile ortaya konulan deklarasyonuna katılımını bildiririz.” denildi.

Belarus’ta yapılan seçimlerin ne özgür, ne de adil olduğunu ifade eden bildirgede “Yetkililer orantısız ve kabul edilemez şiddet uyguladı, bunun sonucunda en az bir kişi öldü ve birçoğu yaralandı. Binlerce kişi gözaltına alındı, toplanma, basın ve ifade özgürlüğünün baskılanması yoğunlaştı. Belarus yetkililerini tüm tutukluları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz. Ulusal gözlemcilerden alınan güvenilir bilgiler, seçim sürecinin AGİT katılımcısı bir Devletten beklenen uluslararası standartları karşılamadığını gösteriyor.” denildi.

AB ayrıca şiddetten sorumlu olanlara yaptırım uygulama olasılığına dikkat çekti ve Belarus’un siyasi liderliğini daha fazla şiddeti önlemek için toplumun daha geniş kesimleriyle gerçek ve kapsayıcı bir diyalog başlatmaya çağırdı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com