Ukrayna, Belarus’ta gözaltına alınan “Wagner” savaşcılarının iadesini talep edebilir (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreter Yardımcısı Sergey Krivonos, Belarus’ta gözaltına alınan ve özel askeri şirket “Wagner”a çalışan bir militan grubundaki Ukrayna vatandaşlarının Ukrayna’ya iadesinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirebileceğine inanıyor.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreter Yardımcısı Sergey Krivonos

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreter Yardımcısı Sergey Krivonos bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın, Rus askeri şirketi “Wagner” in diğer militanları ile birlikte Belarus’ta gözaltına alınan Ukraynalıların iadesini talep edebileceğini söyledi.

Krivonos, “Bize iade edilmesini sağlayacak bir öneriyi düşünmeli miyiz? Bu konu nasıl tartışılıyor, Nasıl? Güzel olmaz mı?” dedi.

Ona göre, böyle bir durum Ukrayna ve Belarus arasındaki ilişkileri güçlendirebilir.

NSDC Sekreter Yardımcısı, “Bu durum düşmanlarımızın komşularımızın topraklarını ülkemize karşı eylemler için sıçrama tahtası olarak kullanma arzusunu yansıtacaktır.”

Belarus Devlet Güvenlik Komitesi “A” grubu çalışanları ve İçişleri Bakanlığı’nın özel polis birlikleri tarafından 29 Temmuz gecesi Minsk bölgesinde 32 Rus gözaltına alındı. Grubun bir üyesi de Belarus’un güneyinde gözaltına alındı. Belarus devlet ajansı BELTA’ya göre, tüm yabancılar Wagner şirketinin bir çalışanıdır. Bunlardan 10’dan fazlası Rus destekli ayrılıkçıların yanında Donbass’taki savaşa katılan Ukrayna sitesi “Peacemaker” listesinde yer alıyor.

Belarus Rusya Büyükelçiliği, özel bir askeri şirketin savaşçılarının tutuklanması hakkında resmi olarak yorum yapmayı reddetti. Diplomatlar, Rus vatandaşlarının Belarus topraklarında alıkonulduğuna dair resmi bir bildirim almadıklarını açıkladılar, bu nedenle Belarus’un yetkili makamlarından bilgi istediler.

Rus yazar ve militan Zakhar Prilepin, gözaltına alınan paralı askerler arasında “taburundan” birkaç kişi olduğunu söyledi. Ona göre, militanlar Belarus’taki durumu istikrarsızlaştırmayacaklardı. Prilepin, “Bu yaygın bir hikaye: iyi eğitimli insanlar rotaları boyunca belirli yönlerde hareket ediyorlar, kendi işlerine sahipler ve Belarus’a ihtiyaç duymuyorlar.” dedi.

Rus savaş muhabiri Semyon Pegov, Wagner şirketi, bir grup savaşçısını Belarus üzerinden Afrika’ya nakletmeyi amaçlıyordu ve Belarus yetkilileri bunun farkındaydı. Radio Liberty ise grubun hedefinin Sudan olduğuna inanmaktadır.

Wagner Grubu Nedir?

Wagner Grubu (Rusça: Группа Вагнера), Rusya merkezli bir özel askeri şirket olup, özellikle Doğu Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere dünyadaki diğer çatışma bölgelerinde yer alan bir paramiliter örgüt olduğu düşünülmektedir. Rusya’nın dış çıkarlarının savunulmasını sağlamak için Rus hükûmetine bağlı olduğundan şüphelenilmektedir. İlk olarak Kırım ve Donbass’ta ortaya çıkan şirket, kendisini Suriye, Libya, Mozambik, Sudan gibi ülkelerde de göstermiş olup ağırlıklı olarak eski Sovyet coğrafyasından asker temin etmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com