Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal: “Türkiye, Ukrayna için bir stratejik ortak”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Türkiye’nin Ukrayna için önemli bir stratejik ortak olduğunu belirterek “Bunun önemi çok fazladır. En yüksek düzeyde yapılan toplantılara bakacak olursak, yoğun işbirliğimiz sadece politik anlamda değil, ekonomik anlamda ve sektörel işbirliğimizde de kendini gösteriyor.” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında konuşan Şmigal, ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirdiğini, Türkiye ve Ukrayna arasındaki işbirliğinin başarılı olacağını ve iki ülkenin başarıya ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Şmigal, Türkiye’nin, Ukrayna için önemli bir stratejik ortak olduğuna işaret ederek, “Bunun önemi çok fazladır. En yüksek düzeyde yapılan toplantılara bakacak olursak, yoğun işbirliğimiz sadece politik anlamda değil, ekonomik anlamda ve sektörel işbirliğimizde de kendini gösteriyor.” dedi.

Ukrayna’nın Türkiye ile birlikte büyümek istediğini aktaran Şmigal, “İnanıyorum ki birlikte büyüyeceğiz. Pandemiye rağmen Ukrayna ve Türkiye birlikte gelişiyor. Pazarlarımız ve ekonomilerimiz gelişiyor.” diye konuştu.

Şmigal, Ukrayna’nın özellikle son birkaç ay içinde yatırım kolaylıkları, sağlık reformları gibi birçok alanda adımlar attığını aktararak, “Türkiye’nin sahip olduğu kamu-özel sektör işbirliği tecrübesinden Ukrayna faydalanacak. İki ülke arasında özellikle altyapı, inşaat, enerji alanlarda işbirliği olabilir ve birlikte iş yapabilirler.” diye konuştu.

Türkiye ve Ukrayna arasında, tarım, enerji ve IT’nin işbirliği yapılabilecek en önemli alanlar olduğunu vurgulayan Şmigal, “Turizm konusunda pandemiye rağmen işbirliklerimiz devam edecek. Ortak gelişimimiz için hızımızı kaybetmemeliyiz. Bu yolda en önemli adım serbest ticaret anlaşması olacaktır. Bunun üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Vladislav Krikliy: “Ukrayna’da yaklaşık 2 milyar dolarlık 6 yeni otoyol projesinde Türk iş dünyası ile çalışmak istiyoruz”

Ukrayna’nın Türk iş dünyası ve özel sektörü için pek çok yeni fırsat sunduğuna değinen Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy, “Ukrayna Devlet Emlak Fonu tarafından finanse edilen ve halihazırda devam eden 3 büyük özelleştirme projemiz bulunuyor. Bilhorod-Dnistrovskiy, Skadovsk ve Ust-Dunaisk deniz limanlarıyla ilgili özelleştirme çalışmalarımızı ise tamamladık. Ayrıca ilerleyen zamanda Berdyansk, Mariupol, Izmail ve Reni deniz limanlarında da özelleştirmeye gideceğiz. Ayrıca, Çornomorsk deniz limanında konteyner terminali ve Odessa deniz limanında ise yolcu terminali inşaatıyla ilgili yeni projelerimiz bulunuyor. Bugün burada bulunan Türk iş dünyası temsilcilerinin yatırım yapmak isteyeceği pek çok farklı alanda proje olduğuna inanıyorum. Türk iş adamları için Ukrayna’daki altyapı ve yatırım projeleri için de bir atlas hazırladık. Örneğin; otoyol ve tren istasyonları gibi önemli yatırım imkanları bulunuyor. Özel sektör temsilcileri için uluslararası finans ve kredi kuruluşlarının finansman desteğiyle Hmelnytskiy, Dnipro, Harkov, Vinnitsa, Nikolayev, Kiev şehirlerinde 7 tren istasyonu inşaatıyla ilgili projelerimiz söz konusu. Bu tren istasyonlarının yenilenmesi yerine, sıfırdan inşa edilsin istiyoruz. Bu tren istasyonları ile bölgede hem ticari hem kültürel açıdan cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.Ukrayna’nın çeşitli bölgeleri arasında yapılacak yeni otoyollar için değeri 2 milyar doları bulan 6 büyük projemiz bulunuyor. Havacılık sektöründe de fizibilite çalışmalarına başladığımız yeni havalimanı projelerimiz var. Çernivtsi ve Herson havalimanlarını örnek olarak verebiliriz. Özellikle bu iki havalimanı için Türk iş dünyasının bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz.” dedi.

“Globalleşmeden ziyade glokalleşme ile karşı karşıyayız”

DEİK Başkanı Nail Olpak da 20 Ağustos’ta Türkiye-Ukrayna Interconnected Business toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Olpak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin, bazı kavramların hayatımızda daha fazla değişmesine yol açtığını, dijital teknolojiler ve yapay zekanın hayatımızda daha çok yer kapladığını söyledi. Olpak, devamla şunları kaydetti:

“Globalleşmeden ziyade glokalleşme ile karşı karşıyayız. Rekabetçilikte ölçek ekonomisini konuşurduk, büyüdükçe daha rekabetçi olunur. Ancak salgın bize tek kaynağa bağlı olmanın risklerini öğretti. Lojistikte uzaklık ve yakınlık kavramlarını konuşurduk. Pandemi ile ‘ulaşılabilirlik‘ diye yeni bir kavram ortaya çıktı. Bu çerçevede güven ve tedarik zincirinin hayatımızda bundan sonra daha fazla rol oynayacağını düşünüyoruz.”

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin de bugünkü toplantıda Ukrayna için büyük önem taşıyan ulaştırma altyapısı alanında yatırım olanaklarının ele alındığını bildirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com