Ukrayna Başbakanı Çavuşoğlu ve Akar ile görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Deniz Şmigal, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü.

Taraflar, savunma ve güvenlik alanında ikili işbirliği, uluslararası politika ve işbirliği konularını tartıştılar. 18 Aralık’ta gerçekleşen toplantıya Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Sanayi Bakanı Oleg Uruskiy, Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran, Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Igor Petraşko ve üst düzey yetkililer de katıldı.

Başbakan, Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti dışişleri ve savunma bakanlıkları arasında bakanlar düzeyinde “Quadriga” formatında siyasi ve güvenlik istişarelerinin yapılmasını memnuniyetle karşıladı. Ona göre bu “iki ülke arasındaki ortaklığın özel bir niteliğini” kanıtlıyor.

Başbakan ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nın güvenilir bir ortağı olduğunu ve Karadeniz bölgesinde istikrar ve güvenliğin korunmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Denis Şmigal, “Ukrayna-Türkiye işbirliğinin öncelikleri arasında Karadeniz bölgesindeki güvenlik durumu olmalıdır. Sonuçta, istikrar ve güvenlik, genel olarak ticari bağlantıların ve uluslararası ticaretin başarılı bir şekilde gelişmesinin anahtarıdır.” dedi.

Başbakan, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Donbass’ın ayrılması konusunun Ukrayna ile Türkiye arasındaki ikili işbirliğinin odağında kalmasını umduğunu ifade etti. Kırım platformu çerçevesinde işbirliğine hazır olduğu için Türkiye Cumhuriyeti’ne de teşekkür etti.

Görüşmede Denis Şmigal, Ukrayna-Türkiye ikili ilişkilerinin gündemindeki en önemli konulardan birinin Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması olduğunu vurguladı. Kendisine göre, Türkiye ziyareti sonucunda Ukrayna’nın ilgili bakanlıklarına ve dairelerine, müzakerelerin bir an önce tamamlanması için ek önlemler alması gereken komisyonlar oluşturuldu.

Başbakan, “Ülkelerimiz arasındaki yıllık ticaret cirosunu en az 10 milyar dolara çıkarmanın ekonomik işbirliğimizi genişletmek için iyi bir hedef olduğuna inanıyorum.” diye ifade etti.

Başbakan ayrıca Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik rotasının değişmezliğini teyit etti ve NATO’nun Ukrayna’yı Gelişmiş Fırsatlı Ortaklık programına dahil etme kararını desteklediği için Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

Başbakan, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği sürekli destek için Türkiye Cumhuriyeti’ne şükranlarını ifade etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com