Ukrayna bankaları yeni dönemde net kârını üçe katladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası NBU, bunun gelişmiş gereksinimlerini yerine getirmeye yardımcı olacağını çoktan duyurdu.

2019 yılının ilk sekiz ayında Ukrayna bankaları 44.3 milyar UAH net kâr elde etti. Merkez Bankası, bunun 2018 aynı dönemindeki 13.7 milyar UAH kâr ile kıyaslandığında 3.2 kat artış olduğunu belirtti. 2019 yılındaki kârın yarısından fazlası, % 58.3’ü devlete ait Privatbank’a ait.

Aynı dönemde bankaların gelirleri ise % 28.5 oranında artarak 165 milyar UAH’a yükseldi. Giderleri ise % 5.2 artarak 120.7 milyar UAH’a yükselmiştir.

Ukrayna bankaları kasalarını dolduruyor. NBU stres testi başlattı.

Ukrayna Merkez Bankası, bankalarının kârlarının artması konusunda

* Bankalar net faiz gelirlerini % 18 artırarak 53 milyar UAH’a çıkardılar.
* Net ücret ve komisyon gelirleri % 15 artarak 28.4 milyar UAH’a yükselmiştir.
* Yeniden değerleme ile satış ve satın alma işlemlerinden elde edilen olumlu sonuç 14.9 milyar UAH’dir.
* Kesintlerdeki düşüş 8 milyar UAH. (Geçen yıl 14.4 milyar UAH)

Ayrıca bakınız: Ukrayna Merkez Bankası NBU, Vernum Bank’ın Bankacılık Lisansını İptal 

NBU başkan yardımcısı Yekaterina Rozhkova “Şu anki yüksek karlılık, Merkez Bankası’nın banka sermayesi için güçlendirme şartlarını yerine getirmek için, bankalar tarafından bir güvenlik marjı oluşturmak için kullanılmalıdır. Bu, özellikle devlet bankaları için geçerlidir.”dedi.

Aynı zamanda, Rozhkova, Bakanlar Kurulu’na devlet bankalarından daha az temettü alma çağrısında bulundu ve “Bugün devlete ait bankalar neredeyse tüm gelirlerini temettü kredisi altında bütçeye aktarmak zorunda… Devlete ait bankaların kârlarını dağıtma uygulaması hakkında düşünülmesi ve kârlarının büyük kısmını istikrarlarını artırmak için kullanmaları önemli” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com