Ukrayna bankaları neden konut kredisi vermek istemiyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

The WALL Ukrayna yönetim kurulu başkanı Vitaliy Gruseviç Ukrayna’da yıllık % 7 olarak beklenen konut kredilerinin beklenen etkiyi yaratmayacağı ve kredi hacminde bir inanılmaz büyümeye yolaçmayacağı söylendi.

konur kredisi

Daha önce, Bakanlar Kurulu, yıllık % 7 faizle konut kredilerinin başlatılmasıyla alakalı bir hükümet programına ilişkin kararı onayladı. Krediler, konut kredisi veren bankaların akredite olması gereken özel olarak oluşturulmuş bir fon tarafından verilecek. Bu projenin uygulamasının Mart 2021’de tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.

Uzmana göre, kredilerin yıllık % 7 olarak başlaması, verilen kredilerde keskin bir artışa yol açmayacak, ancak küçük bir miktar ek finansman bile inşaat piyasasını kesinlikle canlandıracak.

Bankaların neden konut kredisi vermeye yanaşmadıklarını açıklayan Gruseviç “Sorun ise faiz oranında değil. 2020’de bankalar, yüksek NBU rezervleri ve sermaye gereksinimlerinin sürekli artması nedeniyle kredi portföylerini artırmak için acele etmediler. Ek olarak, kredi verenlerin yasama düzeyinde korunması çok zayıftır. Eğer bankalar risklerini sigortalıyor olsalardı, aktif olarak kredi verirlerdi.” dedi.

Ukrayna’da konut kredileri ile ilgili istatistiklere atıfta bulunan Gruseviç “Bugün, Ukrayna’da 10’dan daha az banka borç vermeye hazır: verilen konut kredilerinin % 90’ını sadece 7 banka oluşturuyor. Borç verme esas olarak ya geliştiriciyle ortaklık programları doğrultusunda ya da halihazırda ikincil piyasa fiyatından -% 25-60 daha yüksek – komisyonlu gayrimenkuller doğrultusunda gözlemlenmektedir. 2020 yılında birincil pazarda verilen kredi sayısı da iyimserlik katmıyor. Düşünün: Globus Bank tarafından verilen kredi sayısı 337, toplamda ise 367.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com