Ukrayna Bakanlar Kurulu, lüks araba vergisini daha fazla araca uygulamak istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulu, binek otomobillerin ortalama piyasa fiyatından belirlenen eşiğini düşürmeyi önerdi. Bununla birlikte lüks araçlara özel uygulanan ek ulaşım vergisi daha fazla araçtan alınabilecek.

Parlamentoya sunulan tasarıya göre vergi barajı 1 Ocak tarihi itibariyle kanunla belirlenen asgari ücretin 375 katından, 200 katına indirilmek isteniyor.

2020 için göstergeler dikkate alındığında, tasarıya göre cari vergi yılında ulaşım vergisi 1.78 milyon UAH ve üzeri değere sahip araçlara uygulanıyordu.

2021 yılında 200 kat üzerinden hesaplandığında 1.2 milyon UAH değeri üzerindeki arabalara uygulanacağı anlamına geliyor. (1 Ocak 2021’den itibaren asgari ücret 6,000 UAH)

Ek ulaşım vergisi 5 yaşından küçük ve ortalama piyasa değeri kanunla belirlenen miktar olan binek otomobillere yılda 25 bin grivna şeklinde uygulanmaktadır.

  • 2020 yılında ulaşım vergisine tabi binek otomobillerin listesi, Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayınlanmaktadır
  • 2020 yılında 1 Ocak tarihinde belirlenen asgari ücret 4,723 UAH idi.
  • 1 Ocak 2021’den itibaren asgari ücret 6,000 UAH’a yükseltilecektir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com