Ukrayna bakanlar kurulu, 800 işletmenin özelleştirme aşamalarını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı devlete ait 800 işletmenin özelleştirme aşamalarını onayladı.

Ukrinform ajansının haberine göre, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofei Milovanov “Ne yapıldı? İlk olarak 800 devlet işletmesinin özelleştirmesini hazırlama ve yürütme aşamaları onaylandı. Devlet, sadece doğal tekel olan güvenliğini sağlayacak tesislere sahip olmalı, piyasa tarafından gerçekleştirilemeyen toplumsal hizmetlere önem vermeli.” dedi.

Ona göre, “devlete ait girişimlerin” gerçek bir mülk sahibi görünmesi için özelleştirmeye ihtiyaç var.”

Bakan, özelleştirmeyi doğru yapmanın kritik öneme sahip olduğunu, böylece işletmelerin gelişmeye başladığını, maaşların arttığını söyledi. “Aynı zamanda, bugün yalnızca kağıt üzerinde bulunan ve vergi mükelleflerinin parasını bütçeden çekmeye devam eden bu işletmelerin sona ermesi gerektiğini.” belirtti.

Bakınız: Ukrayna Bakanlar Kurulu 2019 yılı Özelleştirme Programını Açıkladı.

Ayrıca Milovanov, devlet mülkünü kaliteli bir şekilde yönetecek ulusal bir servet fonu oluşturulması konusunda çalışmaların başladığını ve özellikle alkol endüstrisinde reformun başladığını belirtti.

Bakan, “Demonopolizasyon hakkında bir tasarı hazırlandı ve devlete ait alkol işletmeleri özelleştirmeye hazırlanıyor. Bu sektörde çok ciddi problemler var ve reform yapılması gerekiyor.” dedi.

Milovanov, devletin şu anda kontrol ettiği 3.643 işletmeden sadece 300’ünün devlet mülkiyetinde kalması gerektiğini, özellikle devlet güvenliğini sağlayan işletmelerin doğal tekeller olduğunu ve özel işletmeler tarafından sağlanamayan hizmetler sunmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com