Ukrayna ayçiçek ve yağ üretiminde dünya lideri oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakan Yardımcısı Sergey Nikolayçuk tarafından verilen bilgiye göre satın alma gücü paritesine dayalı gayri safi yurtiçi hasıla açısından, Ukrayna ekonomisinin payı küresel GSYİH’nın % 0.3’ü olmuştur.

Küresel GSYİH’da lider durumdaki üç ülke aşağıdaki gibidir:

  • Çin: % 18.7.
  • ABD: % 15.2.
  • Hindistan: % 7.7

Ancak Ukrayna belirli malların küresel üretiminde lider konumdadır. Bu malların neredeyse tamamı ise hammaddedir. İlk sıralarda tarım ürünleri gelmektedir.. Ukrayna’nın dünyanın ilk onuna girdiği diğer ürün grupları ise demir cevheri, buğday, süt ve peynir ürünleri olmaktadır.

Nikolayçuk “En yüksek katkıyı yerli tarım sektörü yapmaktadır. Örneğin, Ukrayna ayçiçeği ve ayçiçek yağı üretimi konusunda tartışmasız liderdir. Ukrayna mısır üretimi açısından ise 4. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda, mısırın 400 tür hibrit çeşidi Ukrayna’da yetiştirilmektedir.” diye ekledi.

Ayrıca, Ukrayna’nın üretiminde lider olduğu sadece birkaç ürünün orta ve yüksek katma değerli ürünlere atfedilebileceğini de sözlerine ekledi.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2019’un ikinci çeyreğinde, Ukrayna bir önceki çeyreğe kıyasla, reel GSYİH’yi (sabit fiyatlarla, mevsimsel faktör dikkate alınarak) % 0.6 artırdı. Ve 2018’in aynı çeyreğine kıyasla ise % 4.1 arttırdı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com