Ukrayna, Avrupa Birliği’nin ilk 5 gıda tedarikçisinden biri oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020’nin ilk 7 ayında Avrupa pazarına yapılan gıda ürünleri ihracatının % 38’i 5 ülke tarafından yapıldı: Büyük Britanya, Brezilya, ABD, Ukrayna ve Çin

Ukrayna, Avrupa Birliği ülkelerinin ana gıda tedarikçisi olan ülkeler arasında dördüncü sıraya yerleşti.

AgroPortal, Avrupa Komisyonu raporuna göre Ocak-Haziran 2020’de Ukrayna’dan 3.42 milyar € değerinde ürün ithal edildiğini bildirdi ve bu 2019’un aynı dönemine göre % 11.8 daha az . Düşüşün sebebinin ise, Ukrayna’dan yapılan ayçiçek yağı ve yağlı tohum ithalatının artmasına rağmen buğday arzındaki düşüşten kaynaklandığı belirtildi.

Genel olarak Avrupa Birliği, 2020’nin ilk 7 ayında 72.6 milyon € değerinde tarımsal gıda ürünleri ithal etti ve 2019’un aynı dönemine göre % 1.7 artış gösterdi.

Aynı zamanda Avrupa pazarına yönelik arzın % 38’inin 5 ülke tarafından gerçekleştirildiği belirtildi: İngiltere, Brezilya, ABD, Ukrayna ve Çin.

Türkiye ise AB’ye yapılan tarım ve gıda ürünleri ithalatında 2020 yılının ilk 7 yılında hacmini % 17.7 arttırarak yedinci sırada yer aldı.

Avrupa Birliği’ne yapılan toplam tarım ve gıda ürünlerinin ülkeler bazında dağılımı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com