Ukrayna askerleri Türk İHA’ların eğitimine başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Savunma Bakanlığı basın hizmetlerinden yapılan açıklamada Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin, yakın bir gelecekte Bayraktar TB2 İHA sistemlerini kullanmaya hazır olacağı söylendi.

Ukrinform ajansının haberine göre, “Ukrayna askerlerinin Bayraktar TB2 insansız hava aracı sistemlerini işletmesi ve bakımı için düzenlenmiş bir eğitim kursu Türkiye’de, Kesan’da sürüyor. Yaklaşık 30 tekniker, operatör ve uzman, gelecekteki eğitmen de olmak için eğitimlerine devam etmektedir.” denildi.

Ayrıca bakınız: Bayraktar TB2 İHA Ukrayna’da Aktif Görevde

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na göre Bayraktar TB2 uçağı temini sözleşmesinde eğitim kursu da öngörülmüş ve uçak üreticisi, kurs merkezi Baykar Makina’nın eğitim ve üretim üssünde yer almaktadır. Eğitim programı üç ay boyunca düzenlenmiş olup teorik ve pratik bölümleri bulunmaktadır. Ukrayna’nın uzmanları, Bayraktar TB2’lerin kullanımı için ilgili sertifika ve izinlerle birlikte Ukrayna’ya döneceklerdir.

Bayraktar TB2, Baykar Makina tarafından üretilen ve tanksavar füzelerini ve uçak bombalarını taşıyan, taktiksel insansız hava aracıdır.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için İHA satınalma sözleşmesi Türkiye’de 3-4 Kasım 2018’de imzalandı. Altı İHA, iki kontrol istasyonu ve 200 güdümlü füze teslim edilmesine ilişkin sözleşme imzalandı. Belgede ayrıca bir dizi yedek parça, servis desteği ve personel eğitimi öngörülüyor. Sözleşmenin 69 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 20 Mart 2019 itibariyle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde üç Bayraktar TB2 uçağı göreve başladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com