Ukrayna Ankara Büyükelçiliği’nin Semavi Yüz Kahramanları Açıklaması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Semavi Yüz Kahramanları

Ukrayna’da 20 Şubat’ta Semavi Yüz kahramanları günü anılmaktadır. 2014’te bugün Kyiv’in merkezindeki protesto sırasında EuroMaidan’ın aktivistlerinin çoğu eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in suç rejimi tarafından öldürüldü. Bugün Ukraynalılar Onur Devrimi aktivistlerinin cesaretini hatırlıyor ve Semavi Yüz kahramanlarının hatıralarını anıyorlar.
Beş yıl önce Ukrayna’nın hayatı kökten değişti. Milletimiz, daha önce hayal bile edilemeyecek kadar korkunç olaylara dayanmak zorunda kaldı … Tarihin bu sayfası kalplerimizi dayanılmaz bir acı ile doldurdu.

Her şey Kasım 2013’te başladı, Ukraynalılar barışçıl protesto eylemleriyle Avrupa’nın geleceği için savaşmaya başladı. 30 Kasım’da, yüzlerce genç öğrenci Kyiv’deki Maidan’a (Bağımsızlık Meydanı) geldi ve eylemlerinin barışçıl olduğunu bütün mümkün yollarla vurguladı. Suç yetkilileri barışçıl protestoyu dağıtma girişiminde bulundu. Polis özel birimleri tarafından çok sayıda protestocu vahşice dövüldü. Bu yasadışı eylemlerden ötürü öfkeli olan yüzbinlerce Ukraynalı, öğrencileri mağlup edenlerin cezalandırılmasını ve ceza makamlarının istifasını istedi.

18 Şubat’ta Viktor Yanukoviç başkanlığındaki yönetim, silah kullanma ve Maidan’ı “süpürme” suç talimatını verdi.
20 Şubat’ta, polis özel biimleri tarafından 100 kişi öldürüldü. Onlar arasında akademisyenler, öğrenciler, öğretmenler, sanatçılar, tiyatro yönetmenleri, kamu aktivistleri vardı. Semavi Yüz, Ukrayna özgürlüğünü kurtardı ve hepimize yeni, demokratik ve hukuk devleti kurma şansını verdi.

Semavi Yüz kahramanları, Ukrayna’nın gerçeği, özgürlüğü, bağımsızlığı ve fedakarlığı için hayatlarını verdiler. Sonsuza dek Ukrayna tarihinin sayfalarını yeniden yazdılar.
O zamandan beri Ukrayna değişti. 20 Şubat 2014 yeni Ukrayna tarihinin başladığı gündür. Semavi Yüz kahramanlarının anısına saygı göstermek amacıyla 20 Şubat ‘ta Ukrayna’da resmi düzeyde anma törenleri düzenlenmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com