Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin kararı, AB ile vizesiz seyahatin askıya alınmasına neden olabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Ukrayna Anayasa Mahkemesinin yolsuzlukla mücadele kurumlarının faaliyetlerine ilişkin son kararlarından endişe duyduğunu ve bunun vizesiz seyahatin geçici olarak askıya alınması için temel oluşturabileceğini belirtti.

Ukraynalılar Vizesiz Seyahat

Avrupa Birliği uyum yasaları gereği, Ukrayna hükümeti tarafından zimmete para geçirmek ve devleti zarara sokmak şeklinde tanımlanan suçlara ağır cezalar getiren karar Ukrayna Anayasa mahkemesi tarafından reddedildi.

Ukrayna’nın AB Büyükelçisi Nikolay Toçitskiy‘nin Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanishina‘ya yazdığı mektupta “Şimdiye kadarki temaslarımızın gayri resmi olarak belirttiği gibi, Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin 13-r / 2020 sayılı Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı’nın yolsuzlukla mücadele yetkilerini, yanlış beyana ilişkin cezai sorumluluğu kaldıran kararı, Avrupa Komisyonu’nun vizesiz rejimi geçici olarak askıya alacak bir mekanizmayı başlatması için yeterli bir nedendir.” dedi.

Vizesiz rejimi askıya alma mekanizmasının başlatılması için resmi tetikleyicilerden biri, üçüncü bir devlete tanınan vizesiz rejim hakkını gerektiren kriterlerden ayrılmasıdır.

Anayasa Mahkemesi ve Kiev Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen yolsuzlukla mücadele kurumlarının faaliyetlerine ilişkin kararların Avrupalı ortaklar tarafından fark edilmediği ve Avrupa Dış Eylem Servisi ile Avrupa Komisyonu’nun endişelerine neden olduğu ve yolsuzlukla mücadele konusunun gündemde bir öncelik olduğuna bir kez daha dikkat çekildiği kaydedildi. Ukrayna’da reformların ve bağımsız yolsuzlukla mücadele kurumlarının, başarılı, yasal, demokratik ve yatırım açısından cazip bir Ukrayna’nın özü olduğuna değinildi.

Mektupta, başta yolsuzlukla mücadele olmak üzere altyapının bağımsızlığı, kurumsal kapasitesi ve sürdürülebilirliğinin, Avrupa Birliği ile ilişkilerde bir dizi kısa vadeli ve stratejik hedefe ulaşmak için bir kriter olduğu belirtiliyor:

  • Ukrayna vatandaşları için AB’ye vizesiz seyahat rejiminin sürdürülmesi;
  • Ukrayna’nın AB’den 1,2 milyar avro makro-mali yardım almasının ön şartı olan Uluslararası Para Fonu ile Ukrayna’daki mali ve ekonomik istikrarı sağlamak için tasarlanmış işbirliği;
  • AB enerji piyasasına entegrasyon
  • Ukrayna’da telekomünikasyon alanında iç pazar rejiminin yayılması, elektronik güven hizmetlerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanması
  • Tek bir dijital pazara entegrasyon (Ulusal Fikri Mülkiyet Ofisinin bağımsızlığı) vb.

Mektupta “Yukarıdakileri hesaba katarak ve olumsuz bir senaryonun gelişmesini önlemek için, kısa sürede Ukrayna Anayasası’nda değişiklik için üst düzey bir çalışma grubu oluşturmayı teklif edeceğiz.” diye yazıldı.

Bu çalışma grubunun temel görevinin, diğer şeylerin yanı sıra, Verkhovna Rada’nın özel statüye sahip devlet organları yaratma yetkisi ile Ukrayna Anayasası değişikliklerinin işlenmesini belirlemek olduğu vurgulanmaktadır.

27 Ekim’de Anayasa Mahkemesi, milletvekillerinin yolsuzlukla mücadele mevzuatının bir takım hükümlerinin Anayasa’ya uygunluğuna ilişkin anayasa teklifine ilişkin karar vermiş ve bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğunu beyan etmişti.

Bununla birlikte mali yardımın kesilmesine dönük AB delegasyonundan yapılan açıklamada “Avrupa Birliği, Onur Devrimi’nden sonra Ukrayna halkının talebi üzerine oluşturulan yolsuzlukla mücadele kurumlarını Ukrayna’yı dönüştürmek ve AB ile daha yakın siyasi ve ekonomik bağlar için temel bir araç olarak görüyor. Sırasıyla çeşitli alanlardaki mali dahil olmak üzere muazzam AB yardımı, doğrudan bağımsız, etkili ve siyasi veya diğer baskılardan uzak çalışan yolsuzlukla mücadele kurumlarıyla ilgilidir.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com