Ukrayna Anayasa Mahkemesi asgari emeklilik yaşını değiştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı emeklilerin emekli maaşlarının ödenme prosedürünü değiştirildi. Özellikle, Anayasa Mahkemesi, emeklilik süresini hesaplamak için gereken asgari yaşın belirlenişini anayasaya aykırı buldu.

Uçuş ve uçuş testi personeli çalışanları şimdi 50 yaşında emekli aylığı alabilecekler. Ayrıca, yeni yasaya göre, tıp, eğitim, güvenlik, tiyatro, konser ve diğer eğlence gruplarındaki işçiler 55 yaşından önce emekli olabilecekler.

Ayrıca, Verkhovna Rada, iş yaşamının 30 yıl olması koşuluyla kadınların emekli olma zamanını 55 yaşına düşürmek için verilen yasa tasarısını da dikkate almalıdır.

Ukrayna Anayasa Mahkemesi kararına göre, sağlığa zararlı ve bedenen ağır iş yükü bulunan işletmelerde çalışan vatandaşların emekli olma yaşına kadar zaten işin gerektirdiği çalışma kabiliyetlerini yitireceklerini; bu nedenle belirlenen emeklilik yaşının insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu da tespit etmiştir.

Bakınız: Ukrayna’da 7 Milyon Üzerinde Emekli Maaş Hesabı Bulunmaktadır

Kadınlar için emeklilik yaşının 5 yıl yükseltilmesi; belirli işçi kategorilerinde 5 yıl daha uzun süre sonrasında emeklilik verilmesi şeklinde hazırlanmış genel ve özel hizmet süresinin uzatılması yasasına göre, bu kişiler bu süre zarfında sosyal koruma haklarından mahrum kalmakta ve bu nedenle anayasal ilkelerle uyumlu olmamaktadır.

Daha önce Ukrayna’da asgari emeklilik yaşının vatandaşların ortalama yaşam süresine uymadığı da bildirilmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com