Ukrayna, alkol üreticisi Ukrspirt’i özelleştirme için hazırlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu, devlete ait Ukrspirt’in özelleştirme sürecini başlatmaya hazır olduğunu açıkladı Devlet Teşebbüsü “Ukrspirt” in ilk 12 fabrikası şimdiden Devlet Mülkiyet Fonu’na devredildi ve özelleştirmeye gitmeye hazırlanıyor.

Ukrspirt

Genel olarak ilk aşamada 41 işletmenin özel teşebbüse teslim edilmesi planlanıyor. Fon, Bakanlar Kurulu’nun onayına alkol endüstrisinin reformu ve geliştirilmesi için programlar sunmuş durumda.

Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu başkanı Dmitriy Senniçenko belgeler hazırlandıktan ve mali sorunları çözdükten sonra 37 fabrikanın daha özelleştirileceğini yazdı. Ayrıca bugün, devlete ait 78 içki fabrikasından 22’sinin yetersiz durumda olduğunu ve teknik gereksinimleri karşılamadığını ve 43’ünün tamamen durdurulduğunu da kaydetti.

Ukrayna her yıl bu fabrikaların bakımı için yaklaşık 200 milyon UAH harcıyor. Ayrca bu endüstri yozlaşmış ve neredeyse yok edilmiş durumda. Son on yılda, yasal alkol üretimi dört kat azaldı.

Senniçenko’ya göre, aynı zamanda endüstri çok ümit verici ve sadece gıda alkolleri üreticileri için değil, ilaç şirketleri ve otomotiv yakıtı üreticileri tarafından da gerekli.

Yakın zamana kadar Ukrayna ve Beyaz Rusya’nın alkol üretiminde devlet tekeline sahip tek ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Senniçenko “Alkol endüstrisini özelleştirme ve devlet tekelini kaldırma kararını verdikten sonra, ileri doğru keskin bir sıçrama yapıyoruz ve üreticilere ve ihracatçılara yalnızca tahıl değil, aynı zamanda daha yüksek katma değerli bir işleme ürünü olan alkol ve diğer türevleri de ihraç etme fırsatı sunuyoruz. Üreticilerin çoğunun bunu kullanacağından eminim.”dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com