Ukrayna, Akkerman Kalesi için UNESCO’ya başvuruda bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Paris’te bulunan kalıcı misyonu UNESCO’ya, Akkerman Kalesi’nin ( Belgorod-Dniester) UNESCO Dünya Miras Alanları Ön Listesi’nde yer alması için başvuruda bulundu.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre,  UNESCO’da yer alan Ukrayna temsilciliği tarafından “UNESCO’daki Dünya Miras Merkezi’ne Ukrayna Kültür Bakanlığı tarafından yapılan başvurunun “Tira – Belgorod (Akkerman) – Karadeniz’den Baltık Denizlerine giden yol üzerinde” onaylanmış olduğunu bildirmekten memnuniyet duyuyoruz.” denildi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Gezi Noktaları: Akkerman Kalesi

Bildirildiği üzere, bu yılın Ocak ayında, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Kislitsa başkanlığındaki UNESCO Ulusal Komisyonu, Akkerman Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için bir adaylık başvurusunda bulundu. Bilim adamları bu kalenin en az üç UNESCO kriterini karşıladığına inanıyor: nesne, insani değerler ile kent gelişiminin önemini yansıtması. Anıt, insanlık tarihindeki önemli aşamaları gösteren bir mimari öğe olup aynı zamanda tarihi olaylar ve gelenekler ile de ilişkilidir.

Akkerman Kalesi, Ukrayna‘daki tüm benzer tahkimatlardan daha büyüktür. Surlarının çevresi 2,5 kilometredir ve toplam alan 9 hektardan fazladır. Duvarların kalınlığı 1.5 ile 5 metre arasında değişmekte olup, duvar ve kulelerin yüksekliği 5 ile 15 metre arasında değişmektedir. Kuzeyden, kale duvarları Dinyester Haliçi’ne bakıyor. Kalenin geri kalan üç tarafı, derinliği 13-14 metreye ulaşan bir hendekle çevrilidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com