Ukrayna, AGİT toplantısında Rusya’yı Donbass hakkında samimiyete davet etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Donbass’taki çatışmanın barışçıl çözümüne ilişkin pratik konuların çoğu, Rusya bu çatışmaya taraf değilmiş gibi davranmayı bırakır bırakmaz mümkün olacaktır.

AGİT Rusya, Donbass'ta kontrollü tırmanma taktikleri kullanıyor

Viyana’daki Uluslararası Kuruluşların Daimi Temsilcisi Yevhen Tsimbalyuk tarafından AGİT Daimi Konseyi’nin Viyana’daki toplantısında “Pek çok pratik sorunun çözümü, Rus tarafı çatışmaya taraf olmadığı izlenimini yaratmaya yönelik boşuna çabalarını durdurur ve Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için pratik adımlar atar atmaz bulunabilir.” şeklinde dile getirildi.

Ukraynalı diplomat, şu ana kadar durumun böyle olmadığını ve Rusya’nın gelecekte silahlı çatışmayı körüklerken Donbass’ta Ukrayna’ya karşı bariz saldırısını inkar etmeye devam ettiğini kaydetti.

Tsimbalyuk AGİT’e katılan heyete, 27 Temmuz’da yenilenen ateşkesin başlangıcından bu yana, Rusya Federasyonu silahlı oluşumlarının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin pozisyonlarına 339 saldırı düzenlediğini, bunun sonucunda 4 Ukraynalı askerin öldüğünü, 15’inin daha yaralandığını söyledi.

Ukrayna’nın AGİT Büyükelçisi, Ukrayna’nın barışçıl bir çözüme olan bağlılığını sürdürdüğünü ve Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin Fransa ve Almanya’nın arabuluculuğunda yapıldığı Normandiya formatını “siyasi düzeyde karar alma için ana platform” olarak gördüğünü söyleyen Tsimbalyuk;

“Rusya’nın Normandiya formatının rolünü azaltmaya yönelik ısrarlı girişimlerine rağmen, hepimiz özellikle 27. AGİT Bakanlar Konseyi arifesindeki müzakereler sırasında gözlemledik; bu format Üçlü Temas Grubu çerçevesinde, siyasi düzeyde karar alma için ana platform olmaya devam ediyor ve müzakerelerde kararlaştırılan pratik önlemlerle tamamlanması gerekiyor.” dedi.

Bilindiği üzere Rusya, apaçık gerçeklere rağmen Ukrayna’ya karşı yedi yıldır devam eden askeri saldırısının gerçeğini kabul etmeyi reddetmeye devam ediyor. Siyasi düzeyde barış süreci Fransa, Almanya, Ukrayna ve Rusya’nın katılımıyla Normandiya formatında gerçekleşiyor.

Daha önce, Almanya Dışişleri Bakanı Gaiko Maas, Berlin için “her şeyin açık olduğunu ve hala devam ettiğini” ve bu, çatışmanın taraflarının Rusya ve Ukrayna olduğunun “Normandiya formatının temeli” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak daha önce, Ukrayna’nın yükümlülüklerini ısrarla yerine getirdiğini ve geçen yıl Paris’teki zirvede ulaşılan “Normandiya anlaşmalarının” tam olarak uygulanmasını Rus tarafından beklediğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com