Ukrayna Adalet Bakanlığı: Noterler evlilik ve boşanmaları gerçekleştirecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Adalet Bakanlığı noterler için hizmet listesini genişletti, Adalet Bakanlığı, Verkhovna Rada ile birlikte, noterler tarafından gerçekleştirilen işlevlerin listesini genişletmek için çalışıyor.

Adalet Bakanlığı basın servisine göre, yakın gelecekte noterler evlenme ve boşanma işlemlerini de gerçekleştirecekler.

Ek olarak, devlet kayıtları alanında olduğu gibi, noterlerde de modern teknolojilerin kullanımı arttırılacak: E-noterler, elektronik belge yönetimi ve web sayfalarının sertifikalandırılması gibi yöntemler kullanılacak.

Adalet Bakanı Denis Malyuka’ya göre, Adalet Bakanlığının bir sonraki çalışma alanı mahkeme kararlarının uygulanması olacak.

“Bugün, bu alandaki sorunlardan biri, çok sayıda moratoryumun (askıya alınmış faaliyetin) varlığıdır. Şimdi, müteahhitin borcunun geri ödemesiyle ilgili herhangi bir işlem yapmasının yasaklandığı yaklaşık 9 moratoryum var. Mesela, bu devlet işletmelerinde duran varlıkların geri kazanımı üzerine bir moratoryum, enerji şirketlerine karşı kararların uygulanmasına ilişkin bir moratoryum, madenlere yönelik kararların uygulanmasına ilişkin bir moratoryum, “dedi.

Bakınız: Ukrayna’da yeminli tercüme ve noter onayı

Bakan, “Moratoryumlar büyük yolsuzluk riskleri barındırmaktadır ve bu tür moratoryumların sayısının azaltılması gelecek yıl için kilit düzeyde önemli bir görevdir.” dedi.

Adalet Bakanlığı, moratoryum sayısını azaltmanın yanı sıra, önemli konularda özel bir kurum oluşturulmasının da önemli bir sorun olarak durduğunu belirtmektedir.

Bir yandan kamu fonlarını koruyacak ve diğer yandan tam karma bir uygulama sistemine geçişi sağlayacak olan kamu ve özel girişim sahiplerinin oranını eskilerin lehine değiştirmesi önerilmektedir.

Ayrıca, Bakanlığın önceliği, adli yardımın uygun kalitede olmasını sağlamak, etkin bir arabuluculuk sistemi oluşturulması, restoratif adalet, tahkim ve tahkim mahkemeleri, rekabetçi devlet mahkemeleri, adli tıpta kararların alınmasında özel uzmanların etkisinin arttırılmasıdır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com