Ukrayna, AB’nin makro finansal yardımı için gerekli iki şartı yerine getirmedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis tarafından Ukrayna Reformları Uluslararası Konferansı ve Litvanya’daki Avrupa Yolu tarafından belirtildiğine göre Ukrayna’nın AB’den makro-finansal yardım alması için iki koşul yerine getirilmemiştir.

“2014’ten bu yana Ukrayna toplam 3.3 milyar avroluk makro-finansal yardım aldı. Kritik finansal destek sağlamanın yanı sıra, bu ödemelerle ilgili politik koşullar birçok reform için bir katalizör görevi görmektedir. Ukrayna zaten bu koşulların neredeyse yüz tanesini yerine getirdi.” denildi.

Açıklamaya göre, makro-finansal yardım programlarına ek olarak, AB ve Avrupa finans kuruluşları Ukrayna’yı desteklemek için önemli bir miktarı sağladılar: 14 milyar avrodan fazla. Ukrayna mevcut reform yolunu izlemeye devam ettiği sürece AB bu desteği vermeye devam edecek.

Bakınız: Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki ticaret 40 milyar euro oldu.

“Ukrayna için dördüncü AB makro-finansal yardım programı doğru yolda. Bununla birlikte, iki koşul henüz yerine getirilmemiştir. Birincisi, Rada’nın ikinci kez, suç gelirlerinin yasallaştırılmasına (kara para aklanmasına) karşı koyma yasası. Diğer bir konu, varlık beyannamelerini kontrol etmek için sistemde göze çarpan sorunların giderilmesi ile ilgilidir.” denildi.

Fon tahsisatının IMF programının uygulanmasındaki ilerlemeye de bağlı olduğunu belirtti .

“Bu konuda bir anlaşmaya yakın gelecekte ulaşılacağını umuyorum. Bu bağlamda, IMF’nin merkez bankalarının bağımsızlığının önemi, finansal istikrarın sağlanması ve banka iflasının çözümü için bütçe maliyetlerinin en aza indirilmesi konusundaki görüşünü destekliyoruz.” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com