Ukrayna, AB ülkelerini Kırım platform zirvesine katılmaya davet etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ülkelerine başvuruda bulunarak, ülkeleri Kırım Platformu’nun kuruluş zirvesine katılmaya davet etti. Kurucu meclisin 2021’in ilk yarısı için yapılması planlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı basın servisi raporlarına göre AB Ukrayna Delegasyonu 17 Kasım’da AB üye devletlerinin büyükelçileriyle bir toplantı düzenledi.

Etkinliğe özellikle Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Cumhurbaşkanı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korineviç ve Kırım Tatar Halk Meclisi Başkanı Refat Çubarov katıldı.

Toplantı sırasında Ceppar, işgal altındaki Kırım’da mevcut durum hakkında konuştu. Ayrıca Kırım’da ortaya çıkan en akut sorunları da sıraladı:

  • İnsan hakları ihlalleri, uluslararası insancıl hukuk normları;
  • İfade özgürlüğü ve din özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar;
  • Irkçılık;
  • Militarizasyon;
  • Karadeniz ve Azak Denizi’nde seyir özgürlüğüne yönelik tehditler;
  • Daha geniş anlamda Akdeniz ve Orta Doğu bölgesine yönelik güvenlik sorunları.

Ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı, Kırım platformunun ayrıntılarını sundu ve AB ülkelerini format faaliyetlerine katılmaya ve kurucu zirveye katılmaya davet etti.

23 Eylül 2020’de Vladimir Zelenskiy, Kırım Platformu konseptini BM’ye sundu. Sistemin gittikçe başarısız olduğunu belirten Zelenskiy, Donbass’taki savaş ve sonraki adımlar konusunda uluslararası ortakları yarımadayı işgalden kurtarmak için girişime katılmaya çağırdı.

Daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Platformu girişiminin en üst düzeyde katılımlı ve uluslararası kapsama alanı olacak şekilde temsil edildiği bir Kırım Zirvesi’ni düzenleme planlarını açıkladı. Toplantı, Rusya’nın Kırım’ı işgalinin yıldönümü olan 26 Şubat 2021 günü yapılması planlanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com