Ukrayna 27 yaşın altındaki gençleri vergiden muaf tutmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, sosyal katkıları kaldırmayı ve 27 yaşın altındaki çalışanlar için sıfır kişisel gelir vergisi getirilmesi teklif ediliyor.

2250 Sayılı “Ukrayna Vergi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı (öğrenci ve genç uzmanların istihdamının teşviki, istihdam piyasasının serbestleştirilmesi ve halkın gelirleri ve yurtdışına Ukraynalı uzmanların çıkışının durması” konulu yasa tasarısı 9 Ekim 2019 tarihinde Verkhovna Rada’nın internet sitesinde yayınlandı .

“Şu anda, asgari ücret dikkate alındığında, işverenin 918.06 grivna tutarında sosyal katkı payı ödemesi gerektiğini, bunun yanı sıra 751.14 grivna tutarındaki işçi gelir vergisini ve 62 grivna askeri harç ücretini ödemesi gerektiğini belirtti. Bu koşullar altında, maddi zararlar göz önüne alındığında, işverenler daha deneyimli çalışanları tercih ediyorlar ve bunun sonucunda öğrenci ya da genç uzmanları işe almıyorlar.” denildi.

Tasarı ne sunuyor?

– 27 yaşından küçük işçilere işverenleri sosyal katkı payı ödemekten muaf tutmak .
– 27 yaşın altındaki işçiler için sıfır kişisel gelir vergisi oranı.

Bakınız: Yabancı araçlara Ukrayna girişinde yol vergisi gelebilir

Önerilen değişikliklerin uygulanması, istihdam piyasasını kaçak dışına çıkarmaya yardımcı olacak, işverenlerin resmi olarak işçi çalıştırması ve 27 yaşına geldikten sonra da yasal olarak çalışmaya devam etmesini sağlayacaktır.

Düzenleyici makamlarca yapılan teftişler sırasında yolsuzluk riskleri de en aza indirilecektir, çünkü bir işverenin çalışanları resmi olarak çalıştırması daha avantajlı olacaktır.

Yasa tasarısının kabulü halinde;

– İşverenlerin öğrencileri ve genç profesyonelleri işe alma bağlamında uygun koşullar yaratılacak;
– Genç Ukraynalılar gelir vergisinden muaf olacakları için Ukrayna’da çalışmaya devam edeceklerdir;
– Yabancıları Ukrayna’da çalışmaya teşvik edecek;
– İstihdam piyasasını ve gelirleri düzenleyecek;
– Genç uzmanların emeğini kullanarak yatırımcıları Ukrayna’da iş geliştirmeye teşvik edecek;
– Düzenleyici makamlarla ilişkilerde yolsuzluk risklerini en aza indirecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com