Ukrayna, 21 Kasım’da Onur ve Özgürlük Günü’nü kutluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün Ukrayna, Onur ve Özgürlük Günü’nü kutluyor. 21 Kasım’daki gün, 2013’te Onur Devrimi’nin başladığı Meydan’daki olayların anısına belirlendi. Aynı zamanda Turuncu Devrim’in de yıldönümü.

Onur ve Özgürlük Günü: iki devrimin onuruna bir tatil

2014 yılından bu yana, Onur ve Özgürlük Günü resmi tatil statüsünü kazandı. 5. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun kararnamesiyle, tarih 21 Kasım’da belirlendi. 21 Kasım günü ise 2013’te ilk protestocuların Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’na geldiği gün.

Yedi yıl önce, başkentin merkezinde toplanan insanlar, Mikola Azarov hükümetinin Ukrayna’nın Avrupa entegrasyon sürecini askıya alma kararıyla anlaşmazlık işareti olarak çadırlar kurmaya ve toplu eylemler düzenlemeye başladılar.

29-30 Kasım gecesi, güvenlik güçleri eylemcileri sert bir şekilde dağıtarak daha da büyük bir protesto dalgasına neden oldu. 2013-2014 kışında, çatışmalar sonucunda, Cennetteki Yüzlerin Kahramanları olarak adlandırılan yüzden fazla sivil öldü. Saygınlık Devrimi Ukrayna’da iktidar değişikliğine yol açtı, o zamanki Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç aceleyle ülkeyi terk etti.

Turuncu Devrim de Kasım’da başladı, ancak 2004’te. Maidan’da aylarca süren miting 22 Kasım’da, aktivistlerin cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının tahrif edilmesine karşı yürüyüşe çıkmasıyla başladı.

Merkez Seçim Komisyonu, Viktor Yanukoviç’i kazanan ilan etti ve muhalefet adayı Viktor Yuşçenko‘nun destekçileri buna karşı çıktı ve buna cevap olarak büyük çaplı protestolar düzenledi. Daha sonra seçim sonuçları geçersiz kılındı ve tekrar yapılan bir oylamanın ardından Viktor Yuşçenko başkan oldu.

Özgürlük Günü’nü başlatan ise Yuşçenko’ydu. 22 Kasım 2005’ten 2011’e kadar kutlandı. Ardından Viktor Yanukoviç, tatili Ocak ayındaki Birlik Günü ile birleştirerek unutulmaz tarihi iptal etti. Resmi statüsü ancak 2014 yılında Petro Poroşenko tarafından yenilendi.

21 Kasım’da her yıl temalı anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

Onur ve Özgürlük Günü için Kiev’de Etkinlikler

2020 yılında tatil, koronavirüs nedeniyle karantina kısıtlamaları altında yapılacak. Bu nedenle, kitlesel eylemler sırasında, katılımcılar için ön koşul maskelerin varlığı ve sosyal mesafeye bağlılıktır.

21 Kasım saat 10:00’da , Cennetteki Yüz Kahramanları’nın sokağındaki anma töreninde , Aziz Mikhail Kilisesi’nde bir dua töreni gerçekleştirilecek. Eylem, “Cennet Yüzlerinin Aileleri” adlı kamu kuruluşu, Maidan’daki Kurbanlar Girişimi Grubu, Ulusal Onur Devrimi Müzesi tarafından düzenlendi.

Maidan-Feofania motor rallisi 14 :00’da başlıyor. Protestocular Avrupa Meydanı’nda toplanacak ve Vladimir Zelenskiy‘nin şu anda COVID-19 tedavisi görmekte olduğu Feofania’ya gidecek. Motor yürüyüşü “Rukh support kapitulyatsii” organizatörleri, etkinliğin amacının Ukraynalıların ulusal ve medeni haklarını korumak olduğunu açıkladı. Ayrıca, Pavel Sheremet cinayetiyle suçlanan Andrei Antonenko, Yulia Kuzmenko ve Yana Dugar‘ın serbest bırakılmasını savunan Free Riff aktivistleri mitinge katılacak.

“Kaybetme! Onurunu Koru! Özgürlük savun!” Alayı ise Maidan’daki Cennet Yüzleri Kahramanları Sokağı’nın başlangıcında başlıyor. Alay, Cennetteki Yüz Kahramanları anma töreninde Ukrayna için bir dua ile sona erecek.

Ayrıca, Euromaidan olaylarının bir dayanışma işareti ve hatırası olarak, flaş mafya organizatörleri 21 Kasım’da Ukraynalıları ellerine, çantalarına, arabalarına mavi ve sarı bir kurdele bağlamaya çağırıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com