Ukrayna, 2025 yılına kadar Çevre Koruma Ulusal Eylem Planını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Hükümeti, 2025 yılına kadar, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını % 17’ye çıkarmak ve çevre verimlilik endeksini 5 puan artırmak amacıyla 2025 yılına kadar Ulusal Çevre Koruma Eylem Planını onayladı.

Karar hükümetin internet sitesinde yayınlandı.

Doğal Kaynaklar Bakanı Roman Abramovskiy bakanlık web sitesinden yayınlanan mesajında “Belgenin, Avrupa Zümrüt Ağı’nın bölgelerini devlet düzeyinde yönetme mekanizmalarını tanımlaması ve atık yönetimi için bir kamu kurumunun oluşturulmasını sağlaması önemlidir” dedi.

Ulusal Plan, bir doğada yangın yönetimi stratejisinin geliştirilmesinin yanı sıra doğal kaynaklar kadastro sisteminin iyileştirilmesini ve doğal kaynakların kullanımına ilişkin istatistiksel raporlamayı sağlar. Özellikle, doğal kaynakların kullanımları sırasında çevresel ve ekonomik açıdan sağlam bir ödeme sistemi oluşturulması planlanmaktadır. Buna ek olarak, doğa rezerv fonunun alanlarının genişletilmesi planlanıyor: Batı Ukrayna’daki alçı karstik mağaraları ağının UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmesi ve Avrupa Zümrüt Ağı için yeni tekliflerin hazırlanmasını içermektedir.

Belgeye göre, çevre kirliliğini, kaynakları ve enerji korumasını en aza indirmeyi amaçlayan endüstriyel ve tarımsal üretim için mevcut en iyi teknolojilerle veri tabanlarının oluşturulması planlanıyor . Planın diğer çevresel girişimleri arasında yeşil bir satın alma sisteminin başlatılması, atık yönetimi altyapısının geliştirilmesi, arıtılmamış ve yetersiz arıtılmış atık suyun deşarjının ortadan kaldırılması ve gıda endüstrisinde plastik kullanımının sınırlandırılması yer alıyor.

Ulusal Plan’ın bir diğer amacı, inşaat çalışmaları sırasında şehirler içindeki yeşil alanların haksız yere tahrip edilmesini ve yeşil alanların inşaat için yasa dışı tahsisini önlemektir.

Zümrüt Ağı (Emerald Network), Avrupa’da ve bazı Afrika ülkelerinde biyolojik çeşitliliğin korunması için önemli olan koruma açısından özel önem taşıyan alanlardan oluşan bir ağdır. 1979 Bern Sözleşmesini uygulamak için 1998’de oluşturuldu ve Avrupa Konseyi’ne üye devletler tarafından desteklenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com