Ukrayna 2019 ‘Yılın Kişisi’ Uluslarası Ödülü Kiev Büyükelçisi Güldere’ye

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2001 yılından bu yana, ülke çapındaki yılın kişisi programı dahilinde, Ukrayna’da demokrasinin konsolidasyonuna önemli ölçüde katkıda bulunan, barışı teşvik eden ve ülkenin birliğini koruyan uluslararası toplum üyelerine her yıl uluslararası ödüller verilmektedir.

Ülke çapında “Yılın Kişisi” programının Uluslararası Ödülleri, Ukrayna’ya olan sevgileri, tarihine, geleneklerine, Ukrayna’nın refahına olan güvenlerinden ötürü uluslararası ölçekte ünlü ve onurlu kişilere liyakat ve samimi şükranların ifadesi olarak sunulmaktadır. Uluslararası Yılın Kişisi ödülleri sadece minnettarlığın bir tezahürü değil, aynı zamanda Ukrayna’nın dostluğunu takdir edebilecek bir devlet olarak imajının da onaylanmasıdır. Bu prestijli uluslararası ödüllerin kazananları arasında Avrupa devletlerinin başkanları, tanınmış diplomatlar, hayırseverler, dünya kültürü ve sanatının önde gelen temsilcileri yer almaktadır.

Ukrayna ile ortaklık, dostluk ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli katkı” Uluslararası Ödülü Ukrayna Büyükelçisi Sayın Yağmur Ahmet GÜLDERE‘ye.

Ukrayna-Türkiye ilişkileri yelpazesi sürekli genişlemekte, enerji, ulaştırma, savunma sanayi, aero-uzay ve bilimsel ve teknolojik dallar gibi önemli stratejik alanlarda işbirliği derinleşmekte ve bölgeler arası ve kültürel-insani ilişkiler aktif olarak gelişmektedir. Sayın Büyükelçi’nin çabaları nedeniyle bu ödüle layık görülmüştür.

Son birkaç ayda, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni olumlu olaylar gerçekleşti. Türkiye, yeni seçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından 7-8 Ağustos 2019’da ziyaret edilen ilk ülkelerden biri oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Zelenskiy‘i cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı için kutlayan ilk kişi oldu.

Devlet Başkanları’nın ilk kişisel toplantısı, daha verimli bir diyalog için zemin hazırladı. İkili görüşmeler sırasında Kiev ile Ankara arasında, Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması müzakere sürecinin sonuçlandırılması da dahil olmak üzere bir dizi önemli anlaşmaya varıldı ve bir sonraki yılın sonuna kadar Kiev‘de VIII Ukrayna-Türk Forumu düzenlendi. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı yapıldı. Ukrayna, Türkiye arasında karayolu, havaalanı, liman, savunma, enerji ve turizm inşasında aktif işbirliği bulunmaktadır. İki ülkenin uzman kuruluşları arasında uzay araştırmaları konusunda ikili bir protokol imzalandı.

Uluslarası ödül verilen diğer kişiler:

Sosyal politika alanında: Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili.

Kültürel temasların canlanması ve halkların ruhsal yakınlaşması alanında: İtalyan pop grubu Ricchi e Poveri.

Kültür ve sanat alanında: Çek şarkıcı Helen Vondrackova.

M. Voronin Yüksek Yaşam Tarzı Özel Ödülü: Yönetmen, senarist ve film yapımcısı Roman Balayan.

Gennady Knişov “Hümanistik Fikirlere Sadakat ve İnsan Değerleri” özel ödülü: Tıp Bilimleri Doktoru Vasil Lazorişinets.

Kaynak: ludinaroku.com.ua

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com