TÜRSAB başkanı Firuz Bağlıkaya Türkiye’ye gidecek Ukraynalılara detayları anlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Geçen yıl 1.5 milyondan fazla Ukraynalı Türkiye’yi ziyaret etti. Bu yıl, küresel salgın COVID-19 nedeniyle, Ukraynalılar için Türkiye’de turizm sezonu 1 Temmuz’da Kiev’den Dalaman’a gerçekleşecek ilk uçuşla başlayacak. Ukrinform muhabirinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya ile Ukraynalılar için Türkiye’deki turizm konulu yaptığı röportajı Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

TÜRSAB başkanı Firuz Bağlıkaya

Sayın Firuze, Türkiye karantina önlemlerini zayıflatmaya devam ediyor, yeni kural ve gereksinimlerin etkinliği turizm sektöründe pratikte test ediliyor. Turizm sezonu bu ay başlıyor. Oteller ne kadar aktif? İstatistikler nelerdir?

İç turizmde yaz mevsiminde doluluk oranı % 45-50’ye ulaşmıştır. Dış turizm piyasası ile ilgili olarak, hava hizmetlerinin yeniden başlamasıyla ilgili sorular alıyoruz. Ukrayna’dan uçuşların 1 Temmuz’da başlaması planlanıyor. Bu nedenle talebin artmasını bekliyoruz. Türkiye, yolcular için bir dizi sağlık ve güvenlik önlemi uygulamaktaır

Yabancı turistler hakkında sorularım var. Yabancılar bu yıl Türk tatil beldelerine yapılan rezervasyonları iptal mi ediyor yoksa yeniliyor mu?

Tatillerini iptal edenler bunu öncelikle şu anda yaşadığımız belirsizlik nedeniyle yapıyor. Bunun yerine, sonbahar mevsimi için bir tatil rezervasyonu yapmış olan konuklar arasında iptal düzeyi daha düşüktür. Türkiye misafirperverliğe dayalı yüksek bir hizmet seviyesine sahiptir ve tüm dünyada talep görmektedir. Yüksek hizmet kalitesi nedeniyle tekrar ziyaretlerin seviyesi de oldukça yüksektir. Bu bağlamda, Türkiye birçok seyahat tutkunu için vazgeçilmez bir tatil yeridir.

COVID-19 sayesinde Türkiye, karmaşık bir otel sertifikasyon sistemi başlatmıştır. Bazıları az sayıda turist ve düşük talep nedeniyle bu yıl hiç çalışmamaya karar verdi . Otellerin yüzde kaçı bu yaz hiç açılmayacak?

Bazı turistik tesislerin faaliyetlerine başlamamasının “Güvenli Turizm Sertifikası” programı ile ilgisi yoktur. Türkiye’deki tüm turistik tesisler her koşulda hijyen standartlarına tabidir. Her zaman öyleydi, COVID-19’dan önce de ve böyle olmaya devam edecek.

Koronavirüs sayesinde, halka açık yerlerde hijyen ve sosyal mesafe kurallarına ek olarak, Sağlık Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, konukları, özellikle check-in, temizlik, yeme ve içme sırasında kabul ederken alınması gereken önlemleri belirlemiştir. plajların ve yüzme havuzlarının kullanımı. Bunlar arasında personelin sağlığının sürekli olarak incelenmesi. Bu kurallar zorunludur.

Ancak tanıtılan “Güvenli Turizm Sertifikası” zorunlu değildir. Oteller talep üzerine bu sertifika sistemini kullanırlar. Tüm önleyici tedbirler zaten tam olarak alınmıştır. Ülkemizi ziyaret eden konuklar burada dinlendirici bir tatil geçirebilirler.

Belgelendirilmemiş otellerin işletme kurallarına uyumunu kim izlemektedir?

Türkiye’deki tüm turizm tesisleri gerekli hijyen standartlarını karşılamaktadır. Sertifikasyon isteğe bağlıdır. Uygulamada, daha fazla güvenlik ve gönül rahatlığı için onu alan otellere gidebilirsiniz.

Bu bağlamda, Türk Standartları Enstitüsü, RoyalCert, TÜV Süd, Lloyd’s Register da dahil olmak üzere 11 yerli ve yabancı şirket denetimi yapmaya yetkilendirildi. Bağlantıyı ( https://tga.gov.tr/search-hotel-en/ ) izleyerek belirli bir otelin sertifikalandırılıp sertifikalandırılmadığını görebilirsiniz .

Kaç otel sertifika aldı?

15 Haziran 2020 tarihi itibariyle 117 otel, 405 otelin başvurusu alınmış olup uygunluğu denetim aşamasındadır. Bu oteller tüm gereksinimleri karşılarsa, sertifikalandırılacaktır. Gelecekte sertifikasyon için başvuracak otel sayısının önemli ölçüde artmasını bekliyoruz.

18 Haziran’da Türk Hava Yolları, Almanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Danimarka, İsviçre gibi ülkeler de dahil olmak üzere 16 Avrupa şehri bulunan 14 Türk şehrine doğrudan uçuşların yeniden başladığını duyurdu. Bu yıl kaç yabancı turist sayabilirsiniz?

Uluslararası uçuşların yeniden başlaması, diğer ülkelerle anlaşma imzalanması süreci dikkate alınarak aşamalar halinde başlamaktadır. Hala bu sürecin en başındayız. Bu nedenle, sayıları hedeflemek ve bu aşamada herhangi bir tahmin yapmak yanlış olur.

Daha önce epidemiyolojik durumun normalleştiği ülkeler olarak Çin ve Güney Kore’nin turistlerin ilk geleceği ülke olacakları tahmin ediliyordu. Ama şimdi, anladığım kadarıyla, ilk gelen Batı Avrupa turistleri olacak. Neden önceliklerinizi değiştirdiniz?

Önceliklerimiz değişmedi. Hükümetlerarası iletişime göre, yeniden açılacak tüm ülkelerden turist almaktan mutluluk duyacağız.

Turistte Covid-19 tespit edilirse, geri gönderilecek veya Türkiye’de tedavi edilecek

Daha ayrıntılı olarak, hangi güvenlik önlemlerinin alınacağını söyleyebilir misiniz?

Ülkeye girdikten sonra turistlerin vücut ısısı izlenecektir. 37.8 derecenin üzerinde bir ısıya sahip olan ve koronavirüs enfeksiyonu semptomlarından en az birine sahip olanlar test edilecektir.

Test pozitif olarak sonuçlanırsa, ülkelerine dönmek isteyenler geri gönderilecek veya Türkiye’de kalmak isteyenler Türkiye’de tedavi göreceklerdir.

Şezlonglar arasındaki plajda güvenli mesafe 2 metredir ve yüzme sırasında tatilcilerin sorumluluğundadır. O zaman denizde maskeli olarak yüzmeleri gerekiyor, mümkün mü?

Doktorlar zaten denizde maske takmaya gerek olmadığını belirttiler. Havuzlarda yüzmeye gelince, klor içeriği normları ayarlandı, gerekli tüm hijyenik koşullar sağlandı. Tüm tatilcilerin sorumlu olması önemlidir.

Turistlerin konaklaması konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?

Yabancı ziyaretçiler için konaklama konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Misafirlerimiz tüm turistik tesisleri kullanabilecektir.

HİÇBİR SANAL GERÇEKLİK GERÇEK SEYAHATİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEZ

Sigorta ile ilgili bir soru var. Koronavirüs enfeksiyonu durumunda tedavi maliyetini kim karşılayacak? Hangi sigortayı yaptırmam gerekiyor?

Gelen turistler paket turlarda ülkelerinde seyahat acenteleri veya tur operatörleri tarafından sigortalanmaktadır. Buna rağmen Türkiye’de hasta olan yabancı ziyaretçiler ücretsiz tedavi görecek.

Bu yıl Ukrayna’dan kaç turist beklenebilir?

Bu aşamada tahmin etmek imkansız. Bu dönemde asıl görevimiz misafirlerimizi en iyi şekilde almak ve tatillerini huzur ve güvenlik içinde geçirmelerini sağlamaktır.

Dünya değişti ve öncekiyle aynı olmayacak. Sizce önümüzdeki yıllarda turizm sektöründe hangi küresel eğilimleri görebiliriz?

Yeni dönemde kilit kavramlar sağlık ve güvenlik olacak, uzak olandan ziyade komşu bölgeler tercih edilecek. Coğrafi konumu nedeniyle, Türkiye 1.5 milyar insan için 3-4 saat mesafede kolay erişilebilir bir destinasyon haline gelecektir.

Ayrıca bu dönemde müşteri memnuniyetine her zamankinden daha fazla önem verilecek, misafir geri bildirimlerine duyarlılık artacaktır. Gelecekte turizm reklamcılığında en son teknolojiler ön plana çıkacak ve sanal gerçeklik uygulamaları turizm pazarlamasında daha etkin kullanılacaktır.

Dürüst olmak gerekirse, herhangi bir sanal gerçekliğin, eski Antalya şehrinin atmosferinin, Boğaz’ın üzerindeki martıların çığlığının, Kapadokya vadilerindeki rüzgarın yerini alabileceğine inanmıyorum …

Sanal gerçeklik uygulamaları kesinlikle gerçek bir tatilin yerini alamaz. Bu tür programlar, destinasyonları ve turistik yerleri tanıtmak için turizmde pazarlama için daha fazla kullanılacaktır.

Olga Budnik, Ankara

Kaynak: ukrinform.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com