TURKSID Ukrayna Derneği Açılışı Kiev’de Yapıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İstanbul merkezli olarak kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları (TURKSİD) Ukrayna Derneği açılışı münasebetiyle düzenlenen tören Kiev’de bulunan InterContinental otelde gerçekleşti.

Geniş katılımlı bir toplantı ile gerçekleştirilen etkinlik, sırasıyla Ukrayna, Türkiye, Romanya ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başladı. Açılış için hazırlanan filmin gösterimi sonrası açılış konuşmasını TURKSİD Ukrayna Kurucu Başkanı İsmet Yüksel yaptı.

Yüksel “Derneğimizin kısaca amacı, yaşadığımız ülkelerde toplumlar arası ekonomik ve kültürel işbirliği, ülkelerimiz arasında ticaretin gelişmesine katkı vermek, ticaret ehlini bir araya getirerek, ilkeli, nitelikli ve sürdürülebilir ticari ortaklıklar için koordinasyon sağlamaktır. TURKSİD Ukrayna olarak, sermayesi olan ile bölgeyi ve sektörü iyi tanıyan iş insanlarını bir araya getireceğiz. Fabrikatöre de, esnafa da kapımız açık olacak.

Küçük ve orta ölçekli iş insanlarının büyümesine katkı sağlayacağız.
Derneklerimizi kurarken, birçok insanla konuştuk, istişare ettik. Liderlerimiz ve devlet büyüklerimizin düşüncelerini dinledik, direktif ve tekliflerini değerlendirdik. Sonunda, yaşadığımız coğrafyada kesinlikle böyle bir oluşuma ihtiyaç olduğu, hatta geç kalınmış olduğuna emin olduk. Elbette, yaşadığımız her bölgenin kendine özgü yaşam biçimi, kültürü, toplumsal yapısı farklıdır. Hatta ticari zihniyeti bile kendine özgüdür. Bu sebeple TURKSİD Ukrayna olarak, yaşadığımız, para kazandığımız, vergi verdiğimiz, çocuklarımızın geleceği için eğitim aldığı, güvendiğimiz ülkemiz Ukrayna’da derneğimizi farklı bir formatta oluşturmaya karar verdik.

Ukrayna TURKSİD olarak gerçekleştirmeyi düşündüğümüz yönetim şekli ve üyelik benim bildiğim kadarıyla ilk defa olacak. Derneğimize üye olacak, değerli iş dünyası mensuplarının da katkıları ile inşallah başarılı olacağız. TURKSİD adıyla gelişmeyi ve büyümeyi hedeflediğimizden, Genel Başkanımız Ertan Bey’le de sık sık istişare ederek, ileride başka ülkelerde problem yaşamamak için TURKSİD açılımını Ukrayna Derneği tüzüğünde, Türkiye, Ukrayna, Romanya, Kırım olarak değil, “Uluslararası İş İnsanları Derneği” olarak değişiklik yaptık.” dedi.

Açılış konuşması sonrasında Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofiy Milovanov, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi ve Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov,  TURKSİD Romanya eş başkanı Nejat Sali, TURKSİD Ukrayna Yönetim Kurulu üyesi ve Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürü Fevzi Hamzayev’in konuşmaları sonrası panele geçildi.

Verilen ara sonrasında Kırım Tatarlarının Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Refat Çubarov, Afganistan’ın Ukrayna Büyükelçisi Serdar Muhammed Rahmanoğlu, Kırım Derneği Genel Başkanı ve DQTK Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, Ukrayna Gagauz Dernekleri Birliği Temsil Başkanı Yuriy Dmitriyeviç Dimçioğlu, Ukrayna Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Marat Rasulov, Azerbaycan eski Jandarma Genel Komutanı Fehmin Hacıyev, Ukrayna Büyükelçisi Cristian Leon Turcanu ve EkoAvrasya Başkan Yardımcısı Kemal Kurnaz konuşmalarını yaptı.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com