Türkiye’ye yönelme ve Ukrayna’nın AB’ye ihracatı: Ticaret savaşları Kiev’de ele alındı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Фото: Иван Черничкин/Delo.ua

Kiev’de iş dünyası ve hükümetin ticaret savaşlarının çeşitli yönlerini ve Ukrayna’ya etkilerinin tartışıldığı bir konferans Kiev’de düzenlendi.

Delo.ua’nın haberine göre,  Brexit Ukrayna ticaretinin geleceğini nasıl etkiliyor, neden mali krizin geldiği bugünlerde İhracat Kredi Ajansı (ECA) çalışamıyor? Hem iş dünyası hem de hükümetin dış ve iç sorunların durumunu değerlendirmek için, yetkililer ve girişimciler Kiev’deki hukuk bürosu Ilyashev & Partners tarafından düzenlenen “Ticaret Savaşları: Savunma Sanatı” konferansında bir araya geldiler.

Avrupa ithalat tavanı ve anlaşmaların modernizasyonu

Konferansın ilk oturumunda küresel konular ele alındı: yaptırımlar, Avrupa entegrasyonu, Dünya Ticaret Örgütü reformu ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması konularında Avrupa Bütünleşmesi’nden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Dmitri Kuleba ile Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka tartıştı.

Ukrayna’nın AB’ye ihracatı, mevcut hammadde yapısını koruyarak ürün dağılımını genişletmesi gerekiyor, yakında üst sınırına ulaşacak. Dmitri Kuleba , “İhracatımızın büyük bir kısmı tarım ürünleri ve hammadde olduğu göz önüne alındığında, ihracatımızın artış hızının kademeli olarak yavaşladığını görüyoruz, bu da bu tür ihracatlar için olanakların kademeli olarak tavana ulaştığı anlamına geliyor.” dedi. Kuleba, bu durumdan çıkışın ancak, ürün yelpazesinin genişlemesi ile mümkün olduğuna inanıyor.

Bakınız: Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği toplantısı Kiev’de gerçekleştirildi

Başbakan yardımcısı “Endüstriyel vizesiz seyahat sözleşmesi imzalama konusunda büyük umutlarımız var, bunun Ukrayna ihracatında yeni fırsatlar sağlaması gerekir. Başka bir büyüme yolu da AB ile çalışan Ukrayna şirketlerinin sayısını artırmak. Şimdi yaklaşık 14 bin şirket var, ancak bu sayı artmaya devam etmeli.” diye ekledi.

Ukrayna ayrıca Avrupa ile Ortaklık Anlaşmasını modernize etmek istiyor. Kiev’e göre, “gerçeğe uygun hale getirilmelidir”. Örnek olarak, Kuleba, adalet reformuyla ilgili yeni bir bölüm ekleme planlarından bahsetti. Başbakan yardımcısı, “Bu gerçekten devrim niteliğinde bir şey olacak; içinde kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele ve gümrük meseleleri var” dedi.

Avrupa entegrasyonu çerçevesinde atılması gereken beş adımı da hatırlattı: sektörel entegrasyonu gerçekleştirmek, iklim değişikliğinin etkilerini aşmak ve enerji verimliliğini ele almak, tarifeleri ve kotaları gözden geçirmek, Donbass altyapısını merkezileştirerek yeniden inşa etmek.

Фото: Иван Черничкин

Yeni ortaklar bulmak ve Kuzey Akım-2’yi engelleme

Bu arada, Ukrayna yeni ticaret ortakları arıyor. Özellikle, odak Karadeniz’in üzerindedir. Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka‘nın açıklamasına göre Ocak ayında zaten Türkiye’yle serbest ticaret anlaşmasında bir sonraki müzakere turu başlayacak. Taras Kaçka bu konularda iyimser, ancak şunu belirtiyor: zor olacak: “Bu müzakereler en zor olanlarından biri ve uzun sürecek; ancak bu ilerlemeyeceğiz gerektiği anlamına gelmiyor. Başarıya ulaşabileceğimize inanıyorum.”

STA müzakereleri 2012 yılında başladı, ancak tedarik edilen ürünler için kotaların büyüklüğü konusunda hala bir anlaşma yok. Şimdi Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi neredeyse 4 milyar dolar ve rahatlıkla ikiye katlanabilir.

Bakınız: Zelenskiy ve Erdoğan STA hakkında telefonla görüştü

Kaçka “DTÖ’nün şu anda yaşadığı krizle, aslında çoğu ihtilafta asıl hakem olduğu için her şey karmaşıktır. DTÖ’nün yeniden düzenlenmesi, hem dünya hem de çok olumsuz koşullarda bu organizasyona katılan Ukrayna için acil bir konudur. Ticaret DTÖ’nün oluşturulmasından önce de vardı ve aslında bu örgüt sadece bir koordinasyon platformu“ dedi.

Kaçka konuşmasında “İngiltere’nin AB’den çıkmasının belirsizliği yangına odun taşıyor. Kaçka, “İngiltere’nin çıkışından sonra muhtemel olabileceklerinçeşitli senaryolarını analiz ediyoruz. Bununla birlikte, Brexit ile olan durum, ticaretin ne olacağı konusunda tahminlerde bulunmak zor, durum çok kaotik bir hal alıyor.. Brexit’in, İngiltere’nin vize politikası için Tanrı’nın bir cezalandırması olduğunu bile söyleyebiliriz.” diye ekledi.

Kaçka’ya göre, hükümet İngiltere’yle ikili ticareti derinleştirmek için adımlar atmaya hazır ve bu da aralarındaki ticareti artırabilir.

Фото: Иван Черничкин

Kriz ve yeni fırsatlar

Konferansın ikinci bölümünde, üreticiyi korumaktan bahsettiler. Metalurji sektörü şu anda çok sıkıntı çekiyor, endüstri temsilcileri için bu ilk kez olmuyor ve bunu açıklama konusunda utangaç değiller, küresel finansal krizden, üretimdeki düşüşten bahsediyorlar.

Sorun, temelde Ukrayna metal piyasasının olmamasıdır. Ukrayna’da çelik tüketimi kişi başına yılda 90 kilogramdır. Bu nedenle işletmelerimiz ürünlerini ihraç etmektedir (ihracat hacmi yaklaşık % 85). Bununla birlikte, dünya ticaret savaşları ve kotaların başlatılması bizi yeni pazarlar aramaya zorlamaktadır.

Ukrmetallurgprom Başkanı Alexander Kalenkov , “Metalurji endüstrisindeki kriz çoktan geldi.” dedi .

Avrupa pazarı, CO2 için ek ücret talep ediyor. Sonuç olarak, işletmeler daha verimli hale geliyor, üretim maliyetlerini düşürüyor ve dünya pazarlarında fiyatıyla rekabet ediyorlar. Ancak sanayi hala devlet desteğini bekliyor.

Ancak sektörümüz, Belarus ve Kazakistan’daki katı haddelenmiş çelik pazarlarında ciddi ilerleme kaydetmeyi başardı: Birleştirilmiş çabalar sayesinde, Gümrük Birliği’nin koruyucu tedbirlerini bir yıl boyunca iptal etmek mümkün oldu.

Фото: Иван Черничкин

Çimento Üreticileri Birliği başkanı Pavel Kaçur , yabancı işletmelerin iç piyasayı nasıl ele geçirdiğini ve Ukrayna’nın bunlara cevaben ne gibi koruyucu önlemler alacağından bahsetti.

Kaçur “İşletmeler hükümete döndüler, bizi dinlediler ve yardım ettiler, prosedürü uyguladılar. Prosedürlerimizin ülke ve ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu ispatladık” dedi.

Ukrayna Sanayici ve Girişimciler Sendikası başkan yardımcısı Denis Krasnikov , küresel krize gerçekten girdiğimizi özetledi: “Metalurji sektörü bu krizi ilk olarak hissetti, uluslararası örgütler şimdi nasıl daha yumuşak hale geleceğini tartışıyorlar.”

Aynı zamanda, ticaret savaşlarının diğer şeylerin yanı sıra bir fırsat olduğunu da söyledi: “Ukrayna dernekleri Çin ve Amerika pazarlarını dikkatlice değerlendirmeli, çünkü ürünlerdeki yasakların yürürlüğe girmesinden sonra birçok niş alan serbest bırakıldı.” Ve Ukrayna’ya kredi verilirken, şu ana kadar olduğu gibi sosyal hizmetlerden ziyade altyapıya yatırım yapılmasını tavsiye etti.

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com