Türkiye’ye giriş: Eylül’de turistlerin test ve aşı gereksinimleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, 31 Ağustos’ta mürettebatlar için yeni bir NOTAM yayınladı ve yolcuların ülkeye girmesi için özel gereksinimleri Eylül ayının sonuna kadar uzattı. Türkiye’ye girişler için kuralları yeniden hatırlatalım.

Türkiye’deki havaalanını transfer olarak kullanıyorsanız

Türk havalimanında transfer ile üçüncü ülkelere uçan yolcuların bunun için özel belge sunmalarına gerek yoktur.

Kiev’den İstanbul’a gidiyorsanız ve orada sınırı geçmeden bir başka ülkeye uçacaksanız, hedef ülkenin kuralları geçerlidir. Yani ABD’ye uçacaksanız, ABD kuralları geçerlidir.

Türkiye içinde bir iç hat uçuşuna aktarma yapıyorsanız, Türkiye’ye giriş yapıyorsunuz demektir, bu da Türkiye‘ye girişte olduğu gibi kuralların sizin için geçerli olduğu anlamına gelir.

Eylül 2021’de Türkiye’ye giriş

Eylül 2021’de Türkiye’ye uçmak için aşağıdaki belgelerden birine sahip olmanız gerekir:

  • Tam COVID-19 aşı sertifikası: Son doz aşılama anından Türkiye’ye giriş anına kadar en az 14 gün geçmesi gerekir;
  • COVID-19 iyileşme belgesi: COVID-19 için pozitif bir PCR testi, koronavirüsten iyileşme kanıtı olarak kullanılabilir. İyileşme onayı, ilk pozitif test sonucundan 28 gün sonra başlayarak 6 ay boyunca geçerlidir. 1 Eylül’de koronavirüs için pozitif testi aldıysanız, 29 Eylül’den itibaren iyileşme onayı olarak altı ay boyunca kullanabilirsiniz;
  • Koronavirüs için negatif test sonucu: PCR testi 72 saat geçerlidir, hızlı antijen testi, doğrulama için numunenin alındığı andan itibaren 48 saattir. Test sertifikası Türkiye’ye varış anında geçerli olmalıdır.

Türkiye’ye bir uçuş için seyahat sigortası yaptırmak isteğe bağlıdır. Online olarak da yaptırabilirsiniz.

Türkiye’ye giriş yapmadan 72 saat önceden başlayarak Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde özel bir form doldurmanız ve bir HES kodu almanız gerekmektedir. Türkiye’ye uçmadan önce havalimanında, Türkiyede şehirler arası hareketlerde, şehir içinde, yemek noktaları ve alışveriş merkezlerini ziyaret etmek için gerekli olacaktır.

Çocuklarla seyahat

6 yaşından küçük çocukların Türkiye’ye uçmak veya Türk havalimanlarında transfer için test veya aşıya ihtiyaçları yoktur. 6 yaşından büyük çocuklar için yukarıdaki yetişkinler için geçerli olan kurallar geçerlidir.

Seçici test

Türkiye Sağlık Bakanlığı, yolculara rastgele koronavirüs testi yapabilir. Bu durumda, yolculuk ancak test sonucu alındıktan sonra devam ettirilebilir.

Ukraynalılar 35 Avrupa ülkesine seyahat edebilir: Liste ve giriş koşulları

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com