Türkiye’ye Çalışmak İçin Giden Ukraynalı Sayısında Artış

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Maryan Sidoriv imzalı yazıda, Ukrayna’dan yaşanan iş gücü göçünün boyutları ele alındı. Son dönemde çalışmak için Türkiye’yi seçen Ukraynalı göçmenlerin sayısındaki artışa dikkat çekti.

Ukrayna ve Sosyal Politika Bakanı Andrey Reva’nın açıkladığı resmi verilere göre, ülkeleri dışında çalışan Ukrayna vatandaşlarının sayısı 3 milyon 200 bin civarında. Resmi olmayan verilere göre bu rakam 7-9 milyon kişi arasında değişiyor.

Türkiye’ye çalışmak için giden Ukraynalıların sayısındaki artışa işaret edilen yazıda, “Ukraynalıların iş gücünün tüketicileri arasına artık Türkiye de katıldı” denildi.

Yazının ilgili bölümleri özetle şöyle: “Ukrayna’nın güney illerinde ‘Türkiye’ye iki aylık çalışma vizesi’ satışı yapılıyor, ortalama fiyatı 370 euro. Türkiye’deki işverenler artık otellerde garsonluk yapacak genç kızlar ve delikanlılarla ilgilenmiyor. Liman işçileri, hidrokarbon nakliyesi uzmanları (Maaşları 2 bin 500 euro’ya kadar çıkıyor) talep görüyor. Odessa’da artık bu yüzden herhalde liman işçileri ve gemi personeli bulmak zorlaştı.
Ukrayna’nın komşu ülkeleri artık, yüksek kalifiye Ukraynalı uzmanları bilinçli ve planlı olarak kendine çekiyor.
İkincisi, eskiden Ukraynalı göçmenler yurt dışında kazandıkları paraları ülkelerinde harcarken, artık geri dönüşü olmayan iş gücü göçü görülüyor.”

Kaynak: Turkasi.net

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com