Türkiye’den güvenli turizm programı: Turizmde sertifikasyon sistemi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 19 Haziran’da Antalya’da Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı ile 60 ülkeden davet edilen büyükelçilere havalimanından başlayarak Türkiye’nin sertifikasyon sisteminin nasıl çalıştığını yerinde gösterecek.

Turizm-Türkiye

19 Haziran’da 60 ülkenin büyükelçilerini Antalya’ya davet ettiklerini açıklayan Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Tesisler açılmaya, sertifikasyon sistemi uygulanmaya başlandı ve 19 Haziran’da bu 60 ülkenin büyükelçilerini Antalya’ya davet ettik. Şu anda 43’ten fazlası onay verdi. Aynı şekilde bu ülkelerin Türkiye’deki yerleşik basın temsilcilerini de davet ettik. Havalimanından başlayarak Türkiye’nin sertifikasyon sisteminin nasıl çalıştığını yerinde göstermek istiyoruz. Uçakta, tesislerde, alışveriş merkezlerinde nasıl, hastane altyapımız nasıl bunları kendileri gözlemleyip karar verecekler ve nasıl istiyorlarsa öyle raporlayacaklardır. Biz hazırız uygulamayı da yerinde canlı gösteriyoruz.” dedi.

Sunum 19-21 Haziran tarihleri arasında Antalya’da yapılacak, çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve gazeteciler yer alacak

Türkiye Turizm Bakanlığı sertifikasyon programı Nisan ayı sonunda açıklandı . Sertifika alma koşulları, dezenfeksiyon ve sanitasyon, sosyal mesafe, personelin sağlık durumunu kontrol etme, kişisel koruyucu ekipman sağlama gibi birçok önlem gereksinimlerini karşılamaktadır. Sertifika gerekliliklerini tanımlayan belge 132 kriterden oluşmaktadır. “Konukların otele varışları”, “güvenlik”, “yiyecek ve içecekler”, “fitness salonları ve SPA”, “animasyon salonları”, “havuzlar ve plajlar”, “otellere teslim”, “Akut durum ve izolasyon” vb. şeklinde olup sertifika almak isteğe bağlıdır. Bu prosedüre uyamayan işletmeler turistlere hizmet veremeyecektir.

10 Haziran itibarıyla Almanya’dan Türkiye’ye uçakların ve Alman yolcuların gelmeye başladığını belirten Bakan Ersoy, Türkiye’ye gelen turistleri nelerin beklediğine ilişkin şu bilgileri verdi:

Normalleşme süreciyle birlikte dünyada uygulanan sistemlere adapte olmak zorundayız. Yabancı misafir olarak Türkiye’ye geldiğiniz zaman, özellikle turist kabul eden Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir, İstanbul ve İzmir havalimanlarımızda Sağlık Bakanlığımızla birlikte test merkezleri kurduk.

Girişte sağlık denetiminden geçiyor, vücut ısınız ölçülüyor. Ateşiniz 37.8 derecenin üzerindeyse ve semptomlardan bir tanesini taşıyorsanız, şüpheli görüntünüz varsa o zaman sizi teste tabi tutuyoruz. PCR testi, çok hızlı, bir saat içinde sonuçlanan bir test. Negatifse zaten sorun yok. Pozitifse o zaman tedavi görmeniz gerekiyor.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com