Türkiye’den Gelen Nükleer Fizikçiler Çernobil ve Rivne Nükleer Santrali’ni Ziyaret Etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türk üniversitelerinden bir grup nükleer fizikçi, İkinci Uluslararası Yaz Nükleer Okulu’nda bir hafta süren bir çalışmaya katıldı ve Çernobil Bölgesi ve Rivne Nükleer Santrali’ni ziyaret etti.

Ukrinform ajansının haberine göre, Türk konuklar, “İkinci Uluslararası Yaz Nükleer Okulu”nda VVER tipi Reaktörlerin Tasarım ve Operasyonel Güvenliği’ne katıldı.

Katılımcılar “Nükleer santraller üzerine bir ders izledik, ardından Çernobil Bölgesi, Rivne Nükleer Santrali Pripyat’ı ziyaret ettik. Çernobil kazasından 33 yıl sonra kazandığımız çok değerli bir deneyim. Bu bölgeyi ziyaret etmemiz ve NPP kompleksinin şu anki durumunda radyasyon arka plan seviyesini araştırmamız bizim için çok önemliydi.” dedi.

Eğitim temel olarak Devlet Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Bilimsel ve Teknik Merkezi’nin programı baz alınarak düzenlendi.

Nükleer Santral Emniyet Analizi Dairesi Başkanlığı Dmitry Gumenyuk’un ifadesine göre, yaz okulu çerçevesinde yürütülen dersler ve program gelecekteki nükleer endüstrisi uzmanlarına nükleer ve radyasyon güvenliğini sağlamak için yasal gerekliliklerin yerine getirilmesinin önemini anlamalarını amaçlamaktadır.

Gumenyuk “Bu ziyaretin sonucunda öğrencilerin özenli çalışmanın önemi ve gerekliliği hakkında düşünmesini ve gelecekteki çalışmalarda daima prensibi olarak kullanması için önemli bir adım olacağını umuyoruz; Güvenlik her şeyden önemlidir.” dedi.

Etkinlik, Nükleer Güvenlikte Avrupa Personel Eğitimi Enstitüsü (ENSTTI), Ankara Üniversitesi Nükleer Araştırma Enstitüsü, Energoatom NAEC ve Odessa Ulusal Politeknik Üniversitesi’nin desteğiyle Devlet Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Devlet Bilim ve Teknik Merkezi tarafından düzenlendi. Türkiye’deki 11 üniversitenin öğretmenleri ve öğrencileri nükleer enerji alanında eğitim gördü.

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com