Türkiye’den 40 Ukrayna vatandaşı daha feribotla tahliye ediliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andriy Sibiga, 40 Ukraynalının Türkiye’nin Karadeniz limanı Karasu’dan feribotla Ukrayna’ya gitmek için ayrıldığını belirtti.

“Vatandaşlarımızın vatanlarına dönmelerine yardımcı olmak için oluşturulan koruma programı çerçevesinde, bugün Türkiye ile düzenli bir feribot servisi yapıldı. Bugün feribotumuz Türk Karasu limanından Çernomorsk’a hareket etti. Türkiye’nin farklı bölgelerinden memleketlerine dönmeleri için limana 40 Ukrayna vatandaşını teslim ettik.” dedi.

Otobüslerin Karasu limanına hareket etmesinden hemen önce, sokağa çıkma yasağı getirildi, bunun için özel izinler alınması gerekti.

“Ankara konsolosu gerekli izinleri bir saat içinde aldı ve kalkış saati ikiye alındı. Türk tarafı harekete geçti, hem araçlar hem de taşıdığımız insanlar için tüm izinler verildi.” denildi.

Türkiye’de Ankara, İstanbul, Antalya’dan 40 Ukraynalı Karasu’ya teslim edildi.

Ukrayna vatandaşlarının limana engelsiz teslimini garanti altına almak için, konsoloslar doğrudan katılım da bulundu. İstanbul Başkonsolosu Aleksander Gaman, Ankara Başkonsolosu Boris Yasinskiy ve Antalya Konsolosu Vyaçeslav Khomenko .

Sibiga “Şimdi 18 Nisan Cumartesi için planlanan bir sonraki feribot uçuşuna hazırlanıyoruz. Halen 40 vatandaşımız tahliye sistemine kayıtlıdır ve vatanlarına dönmelerini beklemektedir. Onlarla temas halindeyiz, bunu yapmak için açık ve kesin bir istek olması durumunda, geri dönüşleri için yardım sağlıyor ve olası seçenekler üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Yaklaşık 10 Ukraynalı ise KKTC’de bekliyor. Türkiye Kuzey Kıbrıs’la hava ulaşımını durdurduğu için Türkiye’ye giremiyorlar. Diplomatlarla temas halindeler ve geri dönüş fırsatlarının araştırılması sürüyor.

Kaynak: ukrinform.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com