Türkiye, Ukrayna’dan Muharip İnsansız Uçak Sistemi için jet motorlarını sipariş etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İnsansız hava araçları üreticisi Türk şirketi Baykar Makina, Ukraynalı şirket Ivchenko-Progress tarafından üreteceği Bayraktar MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) için AI-322F Turbofan Motor Tedarik ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon sözleşmelerini imzaladı.

Baykar Makina basın servisi tarafından yayınlanan mesajda “SahaExpo2021’in 2. gününde MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) projemiz için Ukrayna’nın önde gelen firması Ivchenko-Progress ile AI-322F Turbofan Motor Tedarik ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon sözleşmelerini imzaladık. Hayırlı ve uğurlu olsun… “ denildi.

Rivne’de bir kadını öldürdüğünden şüphelenilen Türk vatandaşı gözaltına alındı

Törende, Baykar genel müdürü Haluk Bayraktar “Ukrayna ve Türkiye’nin iki stratejik ortak olduğunu ve birbirini tamamladığını belirten Bayraktar, “Stratejik Akıncı İnsansız Hava Aracımıza Ivchenko Progress’in AI-450 motoru güç veriyordu. Akıncı’yı seri olarak üretiyoruz. Sırada insansız savaş uçağı var. Sözleşme ile insansız savaş uçağımıza da Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motorunu takacağız. Bu imzanın iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini daha da ileri götürmesini, iki ülkeye daha da güç kazandırmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Yeni üretilecek insansız hava araçlarının 2023 yılının başlarında gökyüzünde olması beklenmektedir.

Aşılı Ukraynalıların girebileceği Avrupa Birliği ülkeleri listesi

Ivchenko Progress Genel Müdürü Igor Kravchenko da iki ülke Cumhurbaşkanına verdikleri destek için teşekkür ederek bu sözleşme ile Ukrayna ve Türkiye’nin iş birliğinin yeni bir seviyeye ulaştığını vurgulayarak “Türkiye şu anda dünyadaki en güçlü insansız hava aracı üreticilerinden biridir. Ukrayna ise motor üretimini baştan sona yapabilen 6 ülkeden bir tanesi. Ortak çalışmalarımızın, iki ülkenin güvenliği ve bağımsızlığına katkıda bulunmanın yanında, dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacaktır. Bu ortak çalışmalar sadece savunma değil, aynı zamanda iki ülkenin ekonomilerine çok büyük katkıda bulunacaktır. Karşılıklı güvenle oluşan bu işbirliğimizin sonuçlarını bugün görüyoruz. Bazı zamanlar sadece telefonla çözdüğümüz sorunlar olmuştur. Bu hızlı çalışmamızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Bu insansız silahlı aracın en iyi şekilde, en kuvvetli şekilde çalışacağının garantisini veriyorum. Eminim ki bu son projemiz olmayacak ve daha yeni projelere hep beraber adım atacağız.” dedi.

AI-322F, en yeni ve tek Ukraynalı turbojet motordur. Modern süpersonik savaş eğitmenleri ve orta süpersonik hızlara sahip hafif savaş uçakları için tasarlanmıştır. MIUS insansız hava uçağı ise yaklaşık süpersonik hıza, 12 kilometreye yükselmeye ve 1 ton füze taşıma kapasitesine sahip olacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com