Türkiye, Ukrayna tırlarının sınırdan geçişine izin verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy, Türkiye’nin, Bulgaristan sınırında engellenen Ukraynalı tırcıların geçmesine ve hareket etmeye devam etmesine izin verdiğini söyledi.

Ukraynalı tırcılar 21 Mart’tan bu yana Türk-Bulgar sınırında bekletiliyordu.

Krikliy “Hareketi engellenen kamyonlar, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır geçişini tamamladı. Geçiş öncelik sırasına göre gerçekleşti, çoğu araç sınırı geçti. İlk olarak, 21 Mart’tan önce yüklenen araçların kaydını yürütüyorlar.” dedi.

Türkiye’nin 21 Mart’tan bu yana kara sınırını kapattığını hatırlatan bakan, yük trafiğinin yasaklanmadığını, sadece sürücülerin 14 gün boyunca karantinaya gönderildiğini belirtti.

Ukrayna araçlarının geçişinin engellenmesi sorunu iki devletin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde gündeme getirildi ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy sorunu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmüştü.

Krikliy’e göre, hükümet Ukrayna taşıyıcılarına karantina kısıtlamaları uygulayan devletlere karşı aynı önlemleri uygulamak için bir mekanizma geliştirdi ve bu proje yakın gelecekte Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilecek.

21 Mart’ta Türkiye, koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için Ukrayna dahil 68 ülkeden girişi kapattı. Bununla birlikte, COVID-19 vakalarının kaydedildiği tüm ülkeler listeye dahil edilmedi: Rusya, Belarus ve Moldovyalı tırlar sınırı geçmeye devam ediyor.

1 Nisan itibariyle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınırda 60’dan fazla Ukraynalı araç ve yaklaşık 200 sürücü engellendi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na not gönderdi. Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba bu konuyu Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşmede dile getirdi ve Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy Türk büyükelçisi ile bu konuyu görüştü.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com