Türkiye: Ukrayna tahılı için koridor oluşturmak 3-4 hafta sürecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İbrahim Kalın, Ukrayna’dan tahıl ihraç etmek için Karadeniz’de bir “tahıl koridoru” üzerinde anlaşmaya varılması ve başlatılmasının 3-4 hafta süreceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından ifade edildiğine göre Türkiye, bir “tahıl koridoru” oluşturulmasını görüşmek üzere BM, Rusya ve Ukrayna temsilcileriyle bir toplantı yapmaya hazır.

Kiev’de bir Türk iş adamından 40 bin dolar rüşvet isteyen memur gözaltına alındı

Kalın “Bir iş planı üzerinde çalışılıyor şu anda. O bölge savaş başlayınca Ukraynalılar tarafından mayınlandı, Odessa limanı. Haklı olarak Rusya işgal eder diye temizlemek istemiyorlar. Bunun yerine bir güvenli koridor, üç tane güvenli koridor önerdiler. Koordinatları belli, gemiler girip çıkabilir, tahıl sevkiyatını başlatabiliriz dediler. Şu anda Rusya ve Ukrayna tarafı ile müzakerelerimiz sürüyor. En kısa zamanda bu toplantıyı yapmak istiyoruz.” dedi.

Kalın, taraflar arasındaki müzakerelerin sürdüğünü, Ukrayna ve Rusya’nın 40 milyon ton tahılının ihraç beklediğini belirterek

“Rusya kendi tahıl ürünlerini de çıkartmak istiyor. Benim gemilerim uluslararası sulara çıktığında herhangi sorunla karşılaşmasın diyor. Uluslararası sigortası sigortalamadığı için gemiler çıkamıyor. Prensipte Cumhurbaşkanımız, sayın Putin’e açtı. ‘Çıkarsınlar engel olmayız ama biz de ürünleri çıkarmalıyız’ dedi. Bu ülkelerin temsilcileri ve BM ve bizim olacağımız yapıda görüşülecek. Bu Ukrayna savaşının alt başlıklarından bir tanesi. Şu anda herkes sevkiyatın başlamasını istiyor. Farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Şu anda toplamda Rusya ve Ukrayna’nın 40 milyon tona yakın tahıl olduğu iddia ediliyor. Bu tabii ciddi rakam. Bu dünyada yüzde 30-35’lik rakama tekabül ediyor. O koridorun belirlenmesi, gemilerin sevkiyata başlaması 3-4 haftalık bir süreç.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com