Türkiye, Ukrayna tahıl ihracatına dair müzakerelerde ilerleme kaydettiğini duyurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaş sebebiyle, Ukrayna'da gelecek yılki hasatın yüzde 40 düşmesi bekleniyor

Türkiye ve Rusya Federasyonu askeri heyetleri arasında Moskova’da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, Ukrayna limanlarından tahıl taşıyan gemilerin geri çekilmesini görüşmek üzere (Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM) dörtlü bir toplantı yapılması onaylandı. Türk tarafı, işgal sırasında ilk kez bir kuru yük gemisinin Mariupol limanından ayrıldığını kaydetti.

Planlanan görüşme önümüzdeki haftalarda Türkiye’de gerçekleşebilir.

Türk Savunma Bakanlığı heyeti, Ukrayna limanlarından tahıl taşımak için Karadeniz’de ticari gemilerin önündeki engelin kaldırılması ve Kiev’deki Borispol Havaalanı’nda bulunan Türk askeri nakliye uçaklarının Türkiye’den güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak için Rusya Federasyonu’na gitti.

Zelenskiy, parlamentoda kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan yasayı imzaladı

Ankara’ya göre, Türk ve Rus generallerin başkanlığındaki Türkiye ve Rusya Federasyonu askeri heyetleri arasındaki görüşmeler “yapıcı ve olumlu” geçti. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinin, Ukrayna limanlarında ticaret gemilerinin bloke edilmesi sorununun çözümü için bir toplantı yapılmasına karar verildi.

Özellikle uzun müzakerelerin sona ermesinden birkaç saat sonra Türk yük gemisi Azov Concord Mariupol limanından ayrıldı. Bu kuru yük gemisi, Rus birlikleri tarafından işgali sırasında Ukrayna’nın Mariupol limanını terk eden ilk yabancı gemi oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com